Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 80069 | Bouwkundig element

Beverbeekhoeve

Beverbeek 21 (Hamont-Achel)
Voormalige laathoeve. Dit omgracht, van hagen en bomen voorzien goed, dat alleszins teruggaat tot de 14de eeuw en in 1360 voor het eerst wordt vermeld, hing af van Grevenbroek.


ID: 80072 | Bouwkundig element

Kasteel Genenbroek

Catharinadal 3 (Hamont-Achel)
Eclectisch geheel met neo-Vlaamserenaissance-inslag. In zijn huidig uitzicht dateert het complex van 1882-85, maar het is mogelijk ouder in kern.


ID: 80089 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Michielsplein (Hamont-Achel)
Georiënteerd gotisch en neogotisch bedehuis. Aan straatzijde van een recent muurtje voorziene baksteenbouw met geprofileerde daklijsten.


ID: 80039 | Bouwkundig element

Waterpomp

Stad (Hamont-Achel)
Pomp-perron van hardsteen, opgericht in 1782. Vierkante stadspomp en -paal, symbool van de stedelijke vrijheid in het land van Luik. Tevens kaak of schandpaal met halsbeugel.


ID: 80044 | Bouwkundig element

Huis Hegge

Stad 32 (Hamont-Achel)
Oorspronkelijk een stadsboerderij, opgetrokken in 1796, confer jaartalankers met gekrulde spie, in opdracht van koopman-Teut Jacob Feyen. Alleenstaande voormalige hoeve van het langgestrekte type.


ID: 80108 | Bouwkundig element

Waaghuis

Wagerdijk (Hamont-Achel)
Voormalig waaghuis dat door de dorpen Achel, Hamont en Sint-Huibrechts-Lille tussen 1771 en 1775 werd opgericht. Heden resten nog enkel de herstelde rechthoekige fundamenten van een vijftal ruimten.


ID: 205385 | Bouwkundig element

Site Jonckheere Molen

Brugsesteenweg 75 (Harelbeke)
Voormalige 18de-eeuwse molensite van de verdwenen "Jonckheere Molen" (zie naam van de eind 19de/begin 20ste-eeuwse molenaarsfamilie); bewaard molenhuis met achtergelegen bijgebouwen. De bebouwing bevindt zich gedeeltelijk op grondgebied Lendelede. Voormalige molensite met gesloten karakter; het molenhuis en de bewaarde bijgebouwen zijn nog bewaard en gelegen rondom een centrale koer. Aan straatzijde, molenhuis, dat aan weerszijden wordt geflankeerd door een rood beschilderd smeedijzeren hek; links geasfalteerde oprit naar de achterliggende gebouwen.


ID: 205406 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugsestraat 147 (Harelbeke)
Eind 18de- of begin 19de-eeuwse, dieper gelegen hoeve (ter hoogte van Vrijlegemstraat). Eerste weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830): de omwalde hoeve bestaat uit het boerenhuis, de schuur en het bakhuis. Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een verhard erf. Verankerde baksteenbouw op zwart gepekte plinten en afgedekt door pannen zadeldaken. Eénlaags boerenhuis ten westen van het erf; dwarsschuur ten zuiden van het erf. Ten noordoosten een bakhuis.


ID: 205412 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Distelbosstraat 28 (Harelbeke)
Eind 18de- of begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gelegen op het einde van de Distelbosstraat. Boerenhuis en landgebouwen gelegen rondom een met betonplaten verhard erf. Deels gerenoveerd éénlaags boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Wit bepleisterde en beschilderde, verankerde baksteenbouw onder een gemansardeerd pannen zadeldak.


ID: 205048 | Bouwkundig element

Neerhof van kasteel Oosterluys

Gentsesteenweg 230 (Harelbeke)
Voormalig neerhof van kasteel "Oosterluys", Dieper gelegen hoevesite die zeker opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoevesite met toegang tussen wit beschilderde, bakstenen hekpijlers met verjongende bekroning, waartussen smeedijzeren toegangshek. Deels begraasd, voorts onverhard erf waarlangs aan de oostzijde het 18de-eeuwse boerenhuis is gelegen en aan noordzijde een lange schuur-/stalvleugel.