6633 resultaten
ID: 37090 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 4 (Herstappe)
Imposante gesloten hoeve van 1782, in 1832 aangepast. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt.
ID: 9017 | Bouwkundig element
Arestraat 162 (Herzele)
Voormalige abdijhoeve afhankelijk van Sint-Pietersabdij Gent; zetel van de vierschaar van de heerlijkheid Erpen. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante, gekasseide binnenplaats met vaalt. Boerenhuis van het dubbelhuistype, gedateerd 1750.
ID: 9039 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bergestraat 5 (Herzele)
De pastorie dateert uit 1751-55 en is gelegen in een gedeeltelijk ommuurde tuin met hek.
ID: 8966 | Bouwkundig element
Borsbekestraat (Herzele)
Kruiskerk, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof. Het schip van de laatgotische kruiskerk van 1659 werd ingrijpend gewijzigd in 1774. In 1900, ingrijpende restauratie onder leiding van architect Jules Goethals, waarbij westgevel en het schip werden vernieuwd. De plattegrond ontvouwt: een driebeukig schip, hoofdbeuk van drie traveeën, links, vijfzijdige doopkapel en rechts, rechthoekige sacristie, zijbeuken van twee traveeën; zuidelijke en noordelijke zijkapel; zuidelijke transeptarm, vierkante kruisingstoren met ronde traptoren ten noorden, in de oksel van de noordelijke zijkapel en toren; koor met twee rechte traveeën en driezijdige koorsluiting.
ID: 8964 | Bouwkundig element
Borsbekestraat 210 (Herzele)
Kleine hoeve met losstaande hoevegebouwen met boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder mansardedak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, verhoogd met een halve bouwlaag onder zadeldak in de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 8975 | Bouwkundig element
Diepestraat 21, 21a (Herzele)
Grote hoeve gelegen in een open, lichtgolvend landschap. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder aaneengesloten pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide en geasfalteerde binnenplaats met vaalt; jaartal 1782 op gevelsteen in de zijpuntgevel van de stalvleugel, grosso modo geldig voor alle hoevegebouwen.
ID: 9013 | Bouwkundig element
Gentweg (Herzele)
De grafkapel De Kalvaer dateert van het derde kwart van de 18de eeuw en werd in de 19de eeuw aangepast en hersteld. Het geheel bestaat uit een eenbeukige kapel met calvarie, een betonnen platform als omgang en de grafkapel, ingewerkt in een grotimitatie. De kapel is omgeven door leilinden.
ID: 9014 | Bouwkundig element
Gentweg 37 (Herzele)
Kleine L-vormige hoeve, met gebouwen onder aaneengesloten pannen zadeldak. Dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.
ID: 9044 | Bouwkundig element
Gentweg 78 (Herzele)
Grote gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige geasfalteerde binnenplaats met vaalt. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, jaartal 1791 op arduinen gevelsteen met hert.
ID: 308042 | Bouwkundig element
Gentweg 79 (Herzele)
De Doornbroekmolen of Kostersmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) waarvoor in 1774 een octrooi werd verleend.