6633 resultaten
ID: 30114 | Bouwkundig element
D'Hondtstraat 59 (Ieper)
Voormalige Sint-Aloysiusschool met gebouwen gelegen tussen de D'Hondt- en de Sint-Jacobsstraat. Het schoolgebouw aan de D'Hondtstraat werd heropgebouwd naar plannen van architect Raphaël Speybrouck van 1923. Schoolgebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, heden met centrale doorrit.
ID: 30222 | Bouwkundig element
Sint-Niklaasstraat 1, 1A, de Stuersstraat 8 (Ieper)
Hoekhuis (met Sint-Niklaasstraat) in bescheiden rococostijl: zes op vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), met houten dakkapellen, voorzien van vleugelstukken en driehoekig fronton. Gedateerd 1772.
ID: 30808 | Bouwkundig element
Krommenelststraat 34 (Ieper)
Aan de baan gelegen hoeve met losse bestanddelen van verankerde bakstenen onder pannen zadeldak, gegroepeerd rond een geasfalteerd erf; ten oosten erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers onder witbeschilderde dekplaat; recente loods ten westen van het erf. Siertuin aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag, gedateerd 1798.
ID: 30815 | Bouwkundig element
Noorderring 12 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen: groepering van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder zadeldak met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, rond een erf met bakstenen putvaalt; aflijnende gekasseide en bakstenen stoepen; erfoprit ten zuiden en ten oosten; resten van een boomgaard ten zuidoosten, van een haag ten noorden en ten oosten.
ID: 30831 | Bouwkundig element
Poperingseweg 334 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, met ten noordwesten van het voormalige erf een boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Het huis van één bouwlaag omvat vier links gelegen (paarden)staltraveeën van het eerste kwart van de 19de eeuw, drie staltraveeën van de tweede helft van de 18de eeuw, een vijf traveeën tellend woonhuis en rechts drie, waarvan twee gewijzigde opkamertraveeën van de tweede helft van de 18de eeuw. Ten noordwesten, tot stal verbouwde hopast met behouden oven, onder zadeldak.
ID: 30833 | Bouwkundig element
Poperingseweg 412 (Ieper)
Eertijds omwalde hoeve met losse bestanddelen: groepering van verankerde, rood bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder overkragend zadeldak op houten modillons, rond een geasfalteerd erf met centraal siertuintje ter vervanging van vroegere vaalt.
ID: 30715 | Bouwkundig element
Steentjemolenstraat 39 (Ieper)
Hoeve uit het derde kwart van de 18de eeuw, volgens datering 1770 in zijgevels van het boerenhuis. Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels verhard erf met bakstenen stoepen; centrale putvaalt met deels behouden bakstenen wanden.
ID: 30065 | Bouwkundig element
Vandenpeereboomplein (Ieper)
Voormalige toegangspoort tot het domein van de Sint-Maartensproosdij. Classicistische poort van circa 1780 naar ontwerp van architect J.B. Goossens. Naar het vooroorlogs uitzicht hersteld in 1938 naar plannen van architect Jules Coomans en recent gerestaureerd door architect Walter Barthier.
ID: 51163 | Bouwkundig element
Bruggestraat 11 (Ingelmunster)
Zogenaamd naar de familie Van Ooteghem die er van 1810 tot 1844 het zogenaamde "Pensionnat d'Ingelmunster" in hield, met 'gemeenteklas' van 1842 tot 1844. Tijdens de Eerste Wereldoorlog casino en van 1919 tot 1985 gemeentehuis, verbouwing aan de gang sinds tweede helft van de jaren 1990.
ID: 51191 | Bouwkundig element
Groenstraat 5 (Ingelmunster)
Hoeve met lage losstaande bestanddelen U- vormig opgesteld rondom een begrint erf. Verankerde baksteenbouw onder licht gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen en golfplaten). Afgesloten erftoegang tussen hekpijlers ten oosten, nieuwe toegang ten noordoosten.