Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 210481 | Bouwkundig element

Herberg Den Engel

Torhoutbaan 2 (Ichtegem)
Oorspronkelijk gaat het om twee voormalige herbergen: "Den Engel" (rechter laag volume) en "Den D(r)uivelaar". Jaarankers "1766" in het herbergvolume van twee bouwlagen. Gelegen langs de in 1764-1775 aangelegde Theresiaanse weg Oostende-Wijnendaele. Het huidige uitzicht is het resultaat van een restauratie in 1987-1989.


ID: 210493 | Bouwkundig element

Schaapskooi

Veldstraat 19 (Ichtegem)
Schaapskooi in houtbouw onder schilddak, met bewaarde kapconstructie, lage gevelwanden en lage dakoverstek. De stal klimt typologisch op tot het midden van de 18de eeuw.


ID: 211218 | Bouwkundig element

Herberg

Westkerkestraat 24 (Ichtegem)
Halfvrijstaand breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Gedateerd door middel van jaarankers "1752".


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.


ID: 30760 | Bouwkundig element

Buitenverblijf 't Seminariehof

Adriaansensweg 1 (Ieper)
Voormalig buitenverblijf voor de seminaristen van Ieper - laatst genoemde was zetel van een bisdom van 1561 tot 1801-, gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst.


ID: 30771 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellestraat 116 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen, onder zadeldaken (mechanische pannen), rondom een deels verhard erf; geasfalteerde zuidelijke erfoprit, de Kemmelbeek kruisend, en gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers met gecementeerde piramidale bekroning.


ID: 30777 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Camere

Casselstraat 54 (Ieper)
Losse, L-vormige opstelling van verankerde, bakstenen hoevegebouwen onder deels mank zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons.


ID: 30114 | Bouwkundig element

Sint-Aloysiusschool en refugiehuis

D'Hondtstraat 59 (Ieper)
Voormalige Sint-Aloysiusschool met gebouwen gelegen tussen de D'Hondt- en de Sint-Jacobsstraat. Het schoolgebouw aan de D'Hondtstraat werd heropgebouwd naar plannen van architect Raphaël Speybrouck van 1923. Schoolgebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, heden met centrale doorrit.


ID: 30222 | Bouwkundig element

Huis van der Mersch

Sint-Niklaasstraat 1, 1A, de Stuersstraat 8 (Ieper)
Hoekhuis (met Sint-Niklaasstraat) in bescheiden rococostijl: zes op vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), met houten dakkapellen, voorzien van vleugelstukken en driehoekig fronton. Gedateerd 1772.


ID: 30808 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krommenelststraat 34 (Ieper)
Aan de baan gelegen hoeve met losse bestanddelen van verankerde bakstenen onder pannen zadeldak, gegroepeerd rond een geasfalteerd erf; ten oosten erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers onder witbeschilderde dekplaat; recente loods ten westen van het erf. Siertuin aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag, gedateerd 1798.