6633 resultaten
ID: 28468 | Bouwkundig element
Zulzekestraat 79 (Kluisbergen)
Achterin gelegen bakstenen boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een ouder huis.
ID: 58787 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Burkeldijk, Retranchementstraat (Knokke-Heist)
Op de zuidoostelijke hoek van de Burkeldijk met de Retranchementstraat, op de grens van Knokke en Westkapelle vlakbij Nederland, bevindt zich een weiland waarin zich talrijke bunkers bevinden rondom de begin-19de-eeuwse Hazegrassluis.
ID: 58768 | Bouwkundig element
Hazegrasstraat 120 (Knokke-Heist)
De Grote Stelle is een polderhoeve met losse bakstenen bestanddelen, opgesteld aan weerzijden van de Hazegrasstraat, een straat getrokken op de vroegere Sint-Paulusdijk. Ten zuiden van de straat het woonhuis met bakhuis/zomerkeuken/washuis, stallen en hondenhok, ten noorden van de straat, grote schuur en twee stallen.
ID: 58477 | Bouwkundig element
Hazegrasstraat 149 (Knokke-Heist)
Historische hoeve volgens naambord "Vier Ambachten", volgens de stafkaart echter "Leenhof van Reigaartsvliet". Oorspronkelijk foncier van de heerlijkheid Groot Reigaer(t)svliet. Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart. Omgevende weides met imposant groenscherm van Canadapopulieren. Losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de oudste bestanddelen witgekalkt zijn (boerenhuis en bakhuis).
ID: 58783 | Bouwkundig element
Oosthoekplein 6 (Knokke-Heist)
Eén van de weinige authentieke gebouwen in de Oosthoek is de herberg "Vierwegen", die in tegenstelling tot de andere horecazaken in de buurt, een getuige is van de geschiedenis van Knokke van vóór de ontwikkeling van toerisme. De naam van de herberg (niet op oude kaarten teruggevonden) verwijst naar de ligging van de herberg op het Oosthoekplein, waar vier straten samenkomen, namelijk de Zoutelaan, de Paulusstraat, de Hazegrasstraat en de Nieuwe Hazegrasdijk. Eind 18de-begin 19de eeuw wordt ten oosten van het Sint-Paulusfort, in de zich ontwikkelende woonkern, een "huis" opgetrokken. Het gaat om een oost-west-gericht rechthoekig volume (zie Primitief kadasterplan van 1829).
ID: 58491 | Bouwkundig element
Oostkerkestraat 5 (Knokke-Heist)
Historische hoeve, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Vander Maelenkaart (circa 1845). Losse lage bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder pannen zadeldaken, L-vormig gegroepeerd rondom het erf.
ID: 58592 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat (Knokke-Heist)
Brug over de Noordwatergang. De toegang tot de dorpskern van Ramskapelle vanuit het zuiden gebeurt van oudsher via het tracé van de Ramskapellestraat.
ID: 58604 | Bouwkundig element
Spelemanstraat 45 (Knokke-Heist)
Historische hoeve "(Blauwe) Duivekete", aangeduid op de Ferraris- (1770-1778) en de Vander Maelenkaart (circa 1845) als een volledig omwalde site, respectievelijk "Cense Duyvekeete" en "Duyve Kot Ferme".
ID: 58504 | Bouwkundig element
Zuidwatergangdreef 7 (Knokke-Heist)
Historische hoeve Reigerie, met witgekalkt boerenhuis van het langgestrekte type met kern uit eind 18de, begin 19de eeuw, en ten noorden ervan dwarsschuur.
ID: 208049 | Bouwkundig element
Clevenstraat 15 (Koekelare)
Boerenhuis met datering "1760" in de zijgevel (jaarankers) en op een balk in huis. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778, met drie losse bestanddelen rondom het erf. De overige gebouwen zijn niet meer bewaard.