Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 58477 | Bouwkundig element

Hoeve Vier Ambachten

Hazegrasstraat 149 (Knokke-Heist)
Historische hoeve volgens naambord "Vier Ambachten", volgens de stafkaart echter "Leenhof van Reigaartsvliet". Oorspronkelijk foncier van de heerlijkheid Groot Reigaer(t)svliet. Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart. Omgevende weides met imposant groenscherm van Canadapopulieren. Losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de oudste bestanddelen witgekalkt zijn (boerenhuis en bakhuis).


ID: 58783 | Bouwkundig element

Café Vierwegen

Oosthoekplein 6 (Knokke-Heist)
Eén van de weinige authentieke gebouwen in de Oosthoek is de herberg "Vierwegen", die in tegenstelling tot de andere horecazaken in de buurt, een getuige is van de geschiedenis van Knokke van vóór de ontwikkeling van toerisme. De naam van de herberg (niet op oude kaarten teruggevonden) verwijst naar de ligging van de herberg op het Oosthoekplein, waar vier straten samenkomen, namelijk de Zoutelaan, de Paulusstraat, de Hazegrasstraat en de Nieuwe Hazegrasdijk. Eind 18de-begin 19de eeuw wordt ten oosten van het Sint-Paulusfort, in de zich ontwikkelende woonkern, een "huis" opgetrokken. Het gaat om een oost-west-gericht rechthoekig volume (zie Primitief kadasterplan van 1829).


ID: 58491 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Oostkerkestraat 5 (Knokke-Heist)
Historische hoeve, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Vander Maelenkaart (circa 1845). Losse lage bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder pannen zadeldaken, L-vormig gegroepeerd rondom het erf.


ID: 58592 | Bouwkundig element

Brug over de Noordwatergang

Ramskapellestraat (Knokke-Heist)
Brug over de Noordwatergang. De toegang tot de dorpskern van Ramskapelle vanuit het zuiden gebeurt van oudsher via het tracé van de Ramskapellestraat.


ID: 58604 | Bouwkundig element

Hoeve Duivekete

Spelemanstraat 45 (Knokke-Heist)
Historische hoeve "(Blauwe) Duivekete", aangeduid op de Ferraris- (1770-1778) en de Vander Maelenkaart (circa 1845) als een volledig omwalde site, respectievelijk "Cense Duyvekeete" en "Duyve Kot Ferme".


ID: 58504 | Bouwkundig element

Hoeve Reigerie

Zuidwatergangdreef 7 (Knokke-Heist)
Historische hoeve Reigerie, met witgekalkt boerenhuis van het langgestrekte type met kern uit eind 18de, begin 19de eeuw, en ten noorden ervan dwarsschuur.


ID: 208049 | Bouwkundig element

Boerenhuis van 1760

Clevenstraat 15 (Koekelare)
Boerenhuis met datering "1760" in de zijgevel (jaarankers) en op een balk in huis. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778, met drie losse bestanddelen rondom het erf. De overige gebouwen zijn niet meer bewaard.


ID: 208053 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Corduaweg 1 (Koekelare)
Restant van historische hoeve, in het boerenhuis jaarankers "1770". Vormt historisch een geheel met de naastgelegen hoeve op Corduaweg nummer 3. Ten noorden van het erf, oud boerenhuis met jaarankers "1770".


ID: 208888 | Bouwkundig element

Herberg

Korkentapstraat 18 (Koekelare)
Lage woning en voormalige herberg, in kern mogelijk teruggaand tot de late 18de eeuw. De cementering dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Verharde oprit aan de rechter zijde.


ID: 208889 | Bouwkundig element

De Rosmolenhoeve

Korkentapstraat 25 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site teruggaand tot de 18de eeuw. Huidig gebouwenbestand is te dateren in de late 18de eeuw en midden 19de eeuw met toevoeging van recente loodsen. Toegankelijk via een verharde oprit.