Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 43822 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Fonteinstraat 11 (Kruisem)
Aan een zijweg ingeplante hoeve van het semi-gesloten type met boerenhuis ten noorden, schuur ten zuiden en stallen ten westen van verharde erf met boom en struiken in plaats van mestvaalt. Gekasseide oprit met ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers in het oosten.


ID: 74369 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Schuren

Gaversstraat 27 (Kruisem)
Achterin gelegen voormalige hoeve met losstaande bestanddelen op omhaagd en nog deels omgracht erf met gekasseide oprit en ijzeren toegangshek; kapelletje rechts ervan.


ID: 300726 | Landschappelijk element

Oude knotlinde als grensboom

Heirentstraat, Lindestraat (Kruisem)
Op de grens van de deelgemeenten Ouwegem en Huise staat een oude knotlinde. De Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen aan de rand van een akkerperceel. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat een boom afgebeeld op een plaats die kan overeenkomen met de huidige inplanting.


ID: 74371 | Bouwkundig element

Neerhof met Zaubeekmolen van het kasteel van Herlegem

Herlegemstraat 18 (Kruisem)
Hoeve gelegen ten westen van het kasteel, met aangepaste 18de-eeuwse gebouwen, onder meer 1767 gedateerde schuur, en nieuwe bedrijfsgebouwen. Ten zuiden, bij de Zaubeek, behouden bakstenen gebouw van watermolen, reeds vermeld in de 14de eeuw, vernieuwd in 1768.


ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herlegem

Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.


ID: 74440 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooghuisgaverstraat 1 (Kruisem)
Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant, grotendeels verhard erf en hoge haag en ijzeren hek aan gewitte bakstenen pijlers ten oosten aan de straat. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, rechter zijtopgevel met 1782 gedateerde sieranker.


ID: 74375 | Bouwkundig element

Herenhuis Burgemeester Van der Donckt

Hoogstraat 33 (Kruisem)
Herenhuis met behouden U-vormige aanleg in ruime beboomde tuin, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken op arduinen voet. Voorplein met gekasseide rondgang en centraal grasperk, links en rechts geflankeerd door koetshuis en stallen en imposante beuk in rechter hoek.


ID: 74492 | Bouwkundig element

Herenhuis

Huiseplein 23 (Kruisem)
Achterin gelegen herenhuis met voortuin afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. Woonhuis van zeven traveeën en één en twee bouwlagen onder zadeldak in kern zeker opklimmend tot eind 18de eeuw, hoger opgetrokken en voorzien van een nieuwe voorgevel circa 1905.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.