6632 resultaten
ID: 43654 | Bouwkundig element
Tongerlodorp 5 (Westerlo)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit eind 18de eeuw.
ID: 85146 | Bouwkundig element
Dorpsplein 2A-D (Wetteren)
Historische hoeve in de dorpskern van Massemen, gelegen tegenover de parochiekerk Sint-Martinus. De hoeve verwijst naar het Hof van den Prinse, een vroegere site met walgracht in het bezit van de heren van Massemen. Bewaard woonhuis uit de 18de eeuw op een verhoogde terp.
ID: 85147 | Bouwkundig element
Dorpsplein 6 (Wetteren)
Hoofdgebouw op rechthoekig grondplan van het dubbelhuistype, met vijf traveeën met twee bouwlagen afgedekt door pannen schilddak. Met de bouw in 1963 van een nieuwe woning voor de pastoor aan de overzijde van het dorpsplein ten zuiden van de kerk, verloor de oude pastorie van 1772 haar functie; in 1965-1966 sterk verbouwd.
ID: 85173 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 44 (Wetteren)
Hoeve met losse bestanddelen met achterin gelegen boerenwoning. Ruime voortuin en in L-vorm opgerichte bedrijfsgebouwen rechts ervan en op het achtererf, toegankelijk via een breed hek en oprit rechts opzij.
ID: 84999 | Bouwkundig element
Markt 18 (Wetteren)
De huidige achterin gelegen dekenij, met classicistisch voorkomen is ingeplant op een historische site waar volgens de literatuur reeds in de 17de eeuw een pastorie was. Het bestaande gebouw klimt in kern zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie werd gedurende de 19de eeuw op verschillende tijdstippen verhoogd, vergroot en verbouwd. Door de aanleg van een tuin, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw, verkreeg men een fraai ingekleed zicht op de Scheldevallei.
ID: 85036 | Bouwkundig element
Oosterzelesteenweg 84 (Wetteren)
Voorheen omgrachte pachthoeve op de wijk Vantegem waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 14de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met dakvenster boven de deurtravee, opklimmend tot 1754. De bedrijfsgebouwen werden gesloopt.
ID: 85184 | Bouwkundig element
Oudenhoek 36 (Wetteren)
Laat 18de-eeuwse grote semigesloten hoeve, niet opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778; op de gebouwen gedateerd 1778 en 1781. Huidige aan de straat palende hoeve samengesteld uit vier afzonderlijke hoevegebouwen in het vierkant opgesteld rondom een ruime gekasseide binnenplaats met ten noordwesten achterin gelegen vrijstaande boerenwoning.
ID: 85078 | Bouwkundig element
Ten Ede Dorp (Wetteren)
De nieuwe kapel of kerk werd op 7 oktober 1753 gewijd door de bisschop van Gent en onder de bescherming van de Heilige Anna gesteld. De Sint-Annakerk is eenbeukig, telt drie traveeën zonder westbouw en vertoont een noord- en zuidtransept van gelijke breedte en lengte; het koor van één travee eindigt met halfronde sluiting.
ID: 92242 | Bouwkundig element
Ten Ede Dorp (Wetteren)
Het orgel zou afkomstig zijn uit de abdij van Baudelo te Gent. Het oorspronkelijke instrument, dat van 1661 zou dateren, werd in het midden van de 18de eeuw omgebouwd, duidelijk door de Gentse orgelmaker Van Peteghem.
ID: 85089 | Bouwkundig element
Van Cromphoutstraat 8 (Wetteren)
Burgerhuis, enige, gaaf bewaarde restant van oude bebouwing in de straat, ingeplant op de oude rooilijn. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, volgens kadastergegevens teruggaand op een begin-19de-eeuws of mogelijks 18de-eeuws groter gebouw, waarvan het in 1849 afgesplitst werd.