Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6622 resultaten


ID: 45186 | Bouwkundig element

Café du Commerce

Steenweg 101 (Zwalm)
Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, kern daterend uit eind 18de eeuw.


ID: 45340 | Bouwkundig element

Hoeve en wegkapel

Vredesplein 6 (Zwalm)
Oorspronkelijk hoeve van het gesloten type, erftoegang met inrijpoort gedateerd 1762, woonhuis en aangepaste of gesloopte bedrijfsgebouwen, links bakstenen wegkapel.


ID: 45351 | Bouwkundig element

Schandpaal

Wijlegem (Zwalm)
Voor het kerkhof van de Sint-Margarethakapel, schandpaal heropgebouwd in 1775 met ter plaatse aangetroffen fragmenten van een arduinen schandpaal uit de 16de of 17de eeuw.


ID: 45353 | Bouwkundig element

Sint-Margarethakapel met kerkhof

Wijlegem 2 (Zwalm)
Zaalkerkje van vijf traveeën onder zadeldak met houten zeskantig dakruitertje, oudste gedeelten opgetrokken uit Doornikse kalksteen, hersteld in 1611, verbouwd circa 1717 en 1788, gelegen binnen deels ommuurd kerkhof.


ID: 45354 | Bouwkundig element

Abdijhoeve Hof te Weylegem

Wijlegem 4 (Zwalm)
Bakstenen gebouwen rondom gekasseid binnenerf met mestvaalt en duiventil, erftoegang gedateerd 1761 is opgenomen in de stalvleugel aan de straat, ten noorden tweedelig bakhuis.


ID: 80841 | Bouwkundig element

Stenen Molen

Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De Stenen Molen of Klockemolen werd in 1798 – het bouwjaar is in sierlijke baksteen aangebracht op de kuip – gebouwd aan het uiteinde van de toenmalige dorpskom. De meest gangbare benaming Ste(n)en Molen is reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart. De windvang vormde een probleem voor de bakstenen grondzeiler, en vermoedelijk rond 1890 werd hij verhoogd tot een stellingmolen met een bakstenen molenomgang met sierlijk portaal rondom de benedenverdieping van de romp. De uitzonderlijke typologie met klokvorm die zo ontstond, wordt vermoedelijk weerspiegeld in de volkse benaming Klockemolen. Op het onbebouwde, omhaagde perceel rond de molen loopt de gekasseide molenweg naar de molenpoort. De Stenen Molen vormt samen met de Houten of Mortiersmolen nog de enige getuige van het tiental windmolens dat Zwevegem ooit telde.


ID: 81257 | Bouwkundig element

Hoeve Stokerijgoed

Brucqstraat 29 (Zwevegem)
De oudste vermeldingen van het leen gaan terug tot 1340. Op het einde van de 17de eeuw, bij de aanleg van de Franse verdedigingslinie tussen Kortrijk en Spiere-Helkijn, wordt de hoeve sterk beschadigd. Op de Ferrariskaart (1770-1778): gesloten opstelling, met uitzondering van opening ten noordwesten, omringende boomgaard binnen vierkante omwalling. Gelijke opstelling op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846); de omwalling is verdwenen. Het huidige gebouwenbestand dateert grotendeels uit de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Op een motte gelegen boerenwoning gedateerd 1789 met zadeldak centraal bekroond door dakruiter. Verankerde lijstgevel met getraliede vensters en stalvleugels, open wagenhuis, houten muurkapelletje met heiligenbeeld en dubbele dwarsschuur gedateerd 1769. Later toegevoegd klein nutsgebouwtje. met aardappelkelder, poortgebouw en buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.


ID: 81268 | Bouwkundig element

Hoeve

Driesstraat 18 (Zwevegem)
Voormalige hoeve en later zeepziederij, nu woonhuis. Voormalige boerenwoning van twee bouwlagen gedateerd 1772 door muurankers. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Binnenerf en poortgebouw.


ID: 80896 | Bouwkundig element

Historische hoeve Ter twee mudden

Evangelieboomstraat 1 (Zwevegem)
Hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 18de eeuw, met sterk aangepaste bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Ten westen voormalig poortgebouw met gedichte korfboogpoort; rechts beglaasde muurkapel. Ten noorden boerenhuis met vernieuwd parement uit de jaren 1940. Ten zuiden 19de-eeuwse schuur. Lange westelijke erfoprit gemarkeerd door populieren.


ID: 80917 | Bouwkundig element

Hoekhuis gedateerd 1790

Harelbeekstraat 1, Kortrijkstraat 2 (Zwevegem)
Beeldbepalend hoekpand gedateerd 1790 door muurankers in de rechterzijpuntgevel. Hoofdvolume al weergegeven in het landboek van Zwevegem daterend uit het eind van de 18de eeuw. In de vroege 19de eeuw uitgebreid met een dwarse vleugel aan de Harelbeekstraat. Later in de 19de eeuw wordt het volume verder uitgebreid en krijgt grosso modo zijn huidige plattegrond.