6632 resultaten
ID: 81836 | Bouwkundig element
Braambergstraat 12 (Brugge)
Hoekpand van vier + één + drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak. Twee woningen werden samengevoegd en vermoedelijk in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van een empiregetinte gevel. In 1988, gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge): opsplitsing van het pand in appartementen en kantoorruimtes met achterbouw rondom binnentuintje.
ID: 200724 | Bouwkundig element
Buiten Boeverievest 1 (Brugge)
Het "oud waterhuis" is door middel van buizen verbonden met het pompstation aan de overzijde van de vestingsgracht. Verankerde bakstenen constructie onder zadeldak (leidakpannen).
ID: 29233 | Bouwkundig element
Burg 1-2, 1B, 2B (Brugge)
Voormalige gerechtelijke zetel van de kerkelijke heerlijkheid van Sint-Donaas; blikvanger vanaf het zuidelijk pleingedeelte. Thans Dienst Pers en Voorlichting van de provincie West-Vlaanderen.
ID: 29234 | Bouwkundig element
Burg 3-4 (Brugge)
Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.
ID: 83120 | Bouwkundig element
Carmersstraat 100 (Brugge)
Voormalige ingangspoort van "het klooster der Grauwzusters van Aardenburg". In 1609 schenkt aartshertog Albrecht de Grauwzusters van Aardenburg een huis aan de Carmersstraat met aanpalende gronden. Op de strook tussen Rolweg en Carmersstraat bouwen ze hun klooster.
ID: 83110 | Bouwkundig element
Carmersstraat 56 (Brugge)
Diephuis met dubbelhuisopstand van vier/drie en twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen), opklimmend tot de 16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" van 1971-1974 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).
ID: 83119 | Bouwkundig element
Carmersstraat 84 (Brugge)
Calvarie aangebracht tegen de zijgevel van een breedhuis met 19de-eeuws uitzicht. Beeldengroep van hout van 1760 bestaande uit een vrouw in typische Brugse klederdracht, een gekruisigde Christus en een gesloten muurkapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind. Breed bekronend baldakijn, centraal versierd met het "alziend oog".
ID: 82257 | Bouwkundig element
Coupure 1, Predikherenstraat 40, Witteleertouwersstraat 1A (Brugge)
Herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw bestaande uit een haakse hoofdvleugel tussen de Witteleertouwersstraat en de Coupure, en eertijds twee zijvleugels, één ten oosten (aan de Coupure), (2) en twee ten zuiden (aan de Witteleertouwersstraat), (3 a en 3 b). Heden haast volledig ingebouwd en vroegere structuur dus moeilijk herkenbaar. Gebouwd na het uitgraven van de Coupure (1752-1753) waarbij de voormalige grond van het predikherenklooster is herverkaveld. In de loop van de 19de eeuw toegankelijk via een staatsieplein aan de Predikherenstraat, tussen de huidige nummers 30 en 36, dat leidde naar de hoofdvleugel. Nu deels in gebruik als woning en deels leegstaand en verwaarloosd.
ID: 82343 | Bouwkundig element
Dijver 16 (Brugge)
Voormalige herenwoning met tuin, vanaf 1910 ingericht als museum. Oorspronkelijk deel uitmakend van het Gruuthusedomein tot het in 1662 definitief een afzonderlijk perceel wordt. Huidig geheel op onregelmatige plattegrond.
ID: 82344 | Bouwkundig element
Dijver 17A-C (Brugge)
Voormalige patriciërswoning van de heren van Gruuthuse, nu Gruuthusemuseum. Het pand heeft een kern uit de 15de eeuw, in het vierde kwart van de 19de eeuw grondig gerestaureerd door architect L. Delacenserie en met vleugel aan Gruuthusestraat van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan westkant van de Reie gelegen complex op onregelmatige plattegrond met binnenplaats: de hoofdvleugel met 15de-eeuwse kern op L-vormige plattegrond met hoektoren, in de noordwesthoek conciërgewoning en lapidarium.