Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9659 resultaten


ID: 84711 | Bouwkundig element

Bareldonkhoeve

Kapelleplein 2 (Berlare)
Hoeve met boerenwoning opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, met latere vergrotingen. Volgens het kadasterarchief met in 1898 genoteerde uitbreiding rechts en links op het achtererf toegevoegd bedrijfsgebouw. Woning van aanvankelijk vijf en nadien zeven traveeën. Rechts aanleunende schuur.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 84062 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Molenstraat (Berlare)
Wegkapel opgericht door advocaat Casimir De Geyter in 1841, geboortejaar van zijn dochter. De familie De Geyter bewoonde het nabij gelegen "Groot Huys".


ID: 84727 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Berlare)
Rechthoekige wegkapel onder zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw en mogelijk in kern of oorsprong teruggaand tot eind 18de eeuw, beschaduwd voorheen door vier taxusbomen, waarvan nu nog twee staand achter de kapel.


ID: 84729 | Bouwkundig element

Hoeve

Sluis 33 (Berlare)
Hoeve met voorin aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak. Jaartal 1849 aangebracht op de latei van de voordeur wellicht verwijzend naar de bouwperiode.


ID: 78646 | Bouwkundig element

Café De Post

Veerstraat 47 (Berlare)
Voormalig café naar verluidt genaamd "De Post", met bijgebouwen. Typische dorpswoning minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief toenmalige eigendom van herbergier J. Venneman. Ensemble van verankerde en gewitte bakstenen gebouwen opgesteld in U-vorm, onder pannen zadeldaken.


ID: 306764 | Bouwkundig element

Landhuis Les Marronniers

A. Devriesestraat 2 (Bertem)
Les Marronniers is een classicistisch landhuis met bijgebouwen, U-vormig ingeplant en een bijhorend domein. Het werd kort na 1820 gebouwd door Franz Tielemans, geneesheer en oprichter van de koninklijke Filharmonie in Leefdaal. De familie Tielemans speelde een vooraanstaande rol in het dorp en bracht verschillende geneesheren en een burgemeester voort. Een andere benaming is Château des Olmes.


ID: 41516 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorpstraat 555 (Bertem)
Burgerhuis met twee verdiepingen en tentdak, uit begin 19de eeuw.


ID: 41505 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Jozef Ginisstraat 12 (Bertem)
Kleine, laat 18de- begin 19de-eeuwse hoeve gebouwd met baksteen van de streek.


ID: 41526 | Bouwkundig element

Hoeve Bleyenberg van 1810

Korbeekse Kerkstraat 36-40, Nijvelsebaan 179-181 (Bertem)
Hoeve van 1810. Twee inrijpoorten verlenen toegang tot het erf waarop oudere bijgebouwen uit de 17de of 18de eeuw uitzien.