Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 302679 | Landschappelijk element

Kasteelpark Zangerhei

Zangerheistraat 101 (Bilzen)
Verwaarloosd en deels verdwenen park in vroeg landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, met gesloopt kasteel, maar behouden aanhorigheden en oranjerie van 1857 en bewaarde waterpartijen.


ID: 697 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zangerheistraat 20 (Bilzen)
Langgestrekt gebouw bestaande uit twee delen, links het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, rechts een stal van zes traveeën en één bouwlaag. Het gebouw dateert in kern uit eind 18de- begin 19de eeuw.


ID: 45062 | Bouwkundig element

Sint-Jobskapelletje

Blankenbergse Dijk (Blankenberge)
Kapelletje uit het begin van de 19de eeuw. Licht achterin gelegen ten opzichte van de dijk, toegangsweggetje met in vorm geschoren ligusterhagen. Gelegen in het open landschap van de Uitkerkse Polder.


ID: 300155 | Landschappelijk element

Afgesneden kanaalarmen Zuid-Willemsvaart

Bocholt (Bocholt)
De Zuid-Willemsvaart is één van de zeven Kempense kanalen tussen de Maas en de Schelde. Het werd aangelegd tussen 1823 en 1826 en verbindt Maastricht met 's Hertogenbosch. Sindsdien werd het kanaal verbreed en verdiept. Ook het tracé werd op enkele plaatsen aangepast, waardoor er kleine afgesneden stukjes kanaalarm als relicten van het oorspronkelijke kanaal bewaard bleven.


ID: 70691 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Dorpsstraat 30 (Bocholt)
Oorspronkelijk het woonhuis van een thans verdwenen, grote gesloten hoeve, links van het huidige gebouw. Deze hoeve staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77); het huidige woonhuis staat in de Atlas van de Buurtwegen (1845).


ID: 70694 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij

Dorpsstraat 53 (Bocholt)
Gebouwencomplex waarvan het oudste gedeelte het woonhuis schijnt, met een haaks, op de voorgevel aansluitend dienstgebouw. Hoewel het dienstgebouw mogelijk een oude kern heeft, dateert het huidige uitzicht eveneens uit de 19de eeuw.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 302795 | Landschappelijk element

Grand Canal du Nord

Fabriekstraat 106A (Bocholt)
De bouw van het ‘Grand Canal du Nord’ of de ‘Groote Noord Vaart’ (1806-1810) was één van de grote prestigieuze infrastructuurwerken ten tijde van Napoleon met de bedoeling om een verbinding tussen Rijn-Maas en Schelde te realiseren. Vanuit Grimlinghausen aan de Rijn, Venlo aan de Maas, ging het traject over Lozen (Bocholt) naar Herentals om uiteindelijk in het Bonapartedok in Antwerpen uit te monden. Een toevoerkanaal tussen Smeermaas en Kaulille moest voor de noodzakelijke watertoevoer op het hoogste punt van het kanaal zorgen. De enige restanten die hiervan bewaard zijn gebleven, liggen in Kaulille (Bocholt).


ID: 70701 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Heuvelstraat 9-11 (Bocholt)
Twee gaafbewaarde woningen in een alleenstaand langgestrekt gebouw, uit midden 19de eeuw. Twee dubbelhuizen van elk vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak.


ID: 70728 | Bouwkundig element

Hoeve

Lozerstraat 1 (Bocholt)
Hoeve bestaande uit twee delen: een woonhuis rechts en een aanleunend, inspringend dienstgebouw links. Gedateerd 1829 door middel van muurankers in de rechtse zijgevel.