9660 resultaten
ID: 701 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Driesstraat 22-24 (Bilzen-Hoeselt)
Reeds op de Ferrariskaart staat een langgestrekte hoeve aangeduid op deze plaats; hiervan bleven geen sporen bewaard. De oude kern van de huidige gebouwen dateert van 1820. Bij de hoeve ligt een hoogstamboomgaard en moestuin afgesloten door een meidoornhaag.
ID: 636 | Bouwkundig element
Fietenstraat 66 (Bilzen-Hoeselt)
Het geheel is thans U-vormig, met de gesloten zijde naar de straat gericht. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).
ID: 758 | Bouwkundig element
Groenendaal 1-2 (Bilzen-Hoeselt)
Het kasteel is een U-vormig, nog gedeeltelijk omgracht gebouw, met oudste kern uit midden 17de eeuw. De kasteelhoeve, oorspronkelijke gebouw in Maasstijl, uit midden 17de eeuw-tweede helft 17de eeuw wordt in 1761 tot zijn huidige vorm verbouwd.
ID: 302714 | Landschappelijk element
Groenendaal 1-2 (Bilzen-Hoeselt)
Dit landgoed in het Limburgse dorpje Waltwilder, nu een deelgemeente van Bilzen, kende een ontwikkeling die exemplarisch is voor menig kasteeldomein in Limburg. De namen van Loonse, later Luikse families als Joncholt, Elderen, Lamboy, Grady en Rosen zijn er mee verbonden.
ID: 792 | Bouwkundig element
Groenstraat 40 (Bilzen-Hoeselt)
Het huidige gebouw dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw: stijl- en regelwerk met lemen vullingen.
ID: 656 | Bouwkundig element
Grote Spouwenstraat 10 (Bilzen-Hoeselt)
Ruime hoeve, eind 18de eeuw - eerste kwart 19de eeuw gebouwd door Willem Hardy Mercken op de plaats van een oudere hoeve.
ID: 659 | Bouwkundig element
Grote Spouwenstraat 24 (Bilzen-Hoeselt)
Als kern een zeer ruime vierkanthoeve uit waarschijnlijk de tweede helft van de 17de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een smal, rechthoekig erf.
ID: 655 | Bouwkundig element
Grote Spouwenstraat 7, 7A (Bilzen-Hoeselt)
Belangrijke vierkanthoeve uit begin 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant erf.
ID: 544 | Bouwkundig element
Hasseltsestraat (Bilzen-Hoeselt)
De kapel is gelegen naast de begraafplaats en opgenomen in de omheiningsmuur. In 1575 wordt de kapel vermeld als "Onze-Lieve-Vrouw van Smarten". De Franse verwoesten ze in 1797 bij een gevecht in de nabijheid. Ze wordt hersteld door pastoor Bollen circa 1803, en men plaatst er het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in, afkomstig uit de kapel van het zusterklooster, die in deze periode wordt afgebroken. In 1843 wordt de kapel heropgebouwd als een bakstenen kapel van één travee met driezijdige sluiting.
ID: 678 | Bouwkundig element
Heesstraat 12 (Bilzen-Hoeselt)
Rest van een hoeve, in de Atlas van de Buurtwegen van 1844 en nog op de stafkaart van 1872 aangeduid als een zeer ruim, gesloten complex.