Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 82763 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Raamstraat 5 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens L. Devliegher uit de 16de eeuw. In 1838 voorzien van een inmiddels verdwenen centrale dakkapel.


ID: 82765 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Raamstraat 7 (Brugge)
Hoekpand van drie + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 16de eeuw. Aangepast in 1845 onder meer vervangen van de rondboogingang door rechthoekige deur met bovenlicht.


ID: 29613 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis met koetshuis

Riddersstraat 1 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met koetshuis aan Boomgaardstraat, eerst genoemde als verbouwing van twee 15de-eeuwse diephuizen circa 1810 en consoliderende Kunstige Herstelling in 1995 naar ontwerp van architect P. Cools. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel met verwerking van arduin. Achtergevel met twee bakstenen puntgevels. Koetshuis van drie traveeën met een bepleisterde lijstgevel van 1822, aangepast in 1870.


ID: 29617 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis met koetshuis

Riddersstraat 11 (Brugge)
Classicistisch herenhuis met bijhorend koetshuis; aanvankelijk dubbelhuisopstand uit het vierde kwart van de 18de eeuw ter vervanging van twee diephuizen. 1832: wijzigen van muuropeningen - onder meer middendeur tot venster -, aanpassen van de oorspronkelijk geprofileerde omlijsting en verbouwen van de twee linker traveeën tot poorttravee.


ID: 29618 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Riddersstraat 12 (Brugge)
Classicistisch herenhuis op L-vormige plattegrond uit het vierde kwart van de 18de eeuw van tien traveeën + onregelmatige travee en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, zwarte gegolfde pannen).


ID: 29619 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Riddersstraat 13 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); U-vormige plattegrond.


ID: 29620 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Riddersstraat 14 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat).


ID: 29621 | Bouwkundig element

Samenstel van stadswoningen

Riddersstraat 16-18 (Brugge)
Dit hoekpand bij de Twijnstraat heeft een verzorgde lijstgevel van 1837, die een typisch voorbeeld is van een laatclassicistische gevel. De gevel is opgebouwd volgens de gulden snede. De begane grond wordt getypeerd door imitatievoegen uitstralend boven de rondboogvensters. De deur en de vensters zijn voorzien van origineel, zeer verzorgd en zeldzaam schrijnwerk. De constructieve elementen verwijzen naar een oude kern. Het interieur is vrij sober aangekleed in empire- en rococostijl.


ID: 29622 | Bouwkundig element

Burgerwoning

Riddersstraat 17 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Volgens bouwvergunning van 1846: lijstgevel van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag ter vervanging van een gotische trapgevel.


ID: 200814 | Bouwkundig element

Natiegebouw Patricius

Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.