Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 57889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ten Poele

Vaartstraat 51 (Brugge)
De naam van het domein houdt verband met de eerste eigenaar Jan van de Poele die reeds in 1365 als eigenaar wordt vermeld. Het kasteel ligt in een dubbel omwald domein. Het hoofdgebouw, palend aan de omwalling heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddaken. Het bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag was vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als portierswoning. Voormalige stallen van 1896. Verder nog laag gebouw met daaraan verbonden een ijskelder. Buiten de omwalling in het publieke park een belvedère of gloriëtte.


ID: 77526 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Veltem

Veltemweg 35 (Brugge)
Bos- en parkgebied van de voormalige kasteelsite "Veltem". Van de oude kasteelgebouwen blijft niets bewaard. In het bos zijn nog enkele sporen van de vroegere situatie herkenbaar. De grote, tweede omwalling is nog gedeeltelijk bewaard aan de west- en zuidkant, de vijver achter het Interbad is een restant van de kleine omwalling. Een kathedrale beukendreef leidt vanaf de Maalse Steenweg naar het Interbad (vroeger het kasteel). De grot, tevens ijskelder, is een grillig gevormde constructie met verschillende openingen.


ID: 83473 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Verbrand Nieuwland 27 (Brugge)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1675 op de penanten van de bovenverdieping. Huidig uitzicht resultaat van verschillende wijzigingen. Verankerde beschilderde lijstgevel met getrapte top (8 treden + topstuk) boven de drie middentraveeën.


ID: 83476 | Bouwkundig element

Fort Lillo

Verbrand Nieuwland 36 (Brugge)
Zogenaamd "Fort Lillo" of "Den Blekken Eemer", vroeger verbonden met de Langestraat via een lage gang. In 1837 gebouwd in twee groepen van vier huizen, rug aan rug. Samen acht enkelhuisjes van twee traveeën en één bouwlaag, in 1953-1954 verbouwd tot vier woningen.


ID: 83469 | Bouwkundig element

Stadswoning

Verbrand Nieuwland 7 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgeknot zadeldak (Vlaamse pannen). Lijstgevel met enkelhuisopstand van 1839, doch met oude 16de-17de-eeuwse kern, zie bewaarde balken en achtergevel. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect R. D'Hespeel (Brugge).


ID: 29866 | Bouwkundig element

Burgerhuis Sint-Andries Cruycke

Verversdijk 15 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; barokgevel uit de tweede helft van de 17de eeuw, vóór 1818 met dubbelhuis- en heden enkelhuisopstand.


ID: 29869 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Walburgakerk

Verversdijk 18 (Brugge)
Herenhuis van 1845 als verbouwing van 17de-eeuwse puntgevel van vier traveeën en daarop aansluitende tuinmuur.


ID: 29870 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Verversdijk 20 (Brugge)
Voormalig woonhuis van Guido Gezelle onderpastoor, zie gevelsteen. Op plan van 1820: een vijf traveeën brede 17de-eeuwse gevel met dubbelhuisopstand en centraal gekrulde top. Rijk versierde beeldnis op de hoek.


ID: 29873 | Bouwkundig element

Stadswoning

Verversdijk 23 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag op L-vormige plattegrond onder twee zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 200694 | Bouwkundig element

Vismarkt

Vismarkt (Brugge)
De vismarkt werd in 1745 overgebracht naar de Braamberg, een plein tussen de Groene Rei en de Braambergstraat. Voordien werd de vis verkocht op de Markt. De marktplaats werd pas in 1820-1821 overdekt met een neoclassicistisch gebouw, naar ontwerp van stadsarchitect Jan-Robert Calloigne.