Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 79031 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Langgevelhoeve De Vierschare

Vierscharestraat 2 (Damme)
Historische hoeve "De Vierschare", minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Hoeve behoort tot de historische kern van het gehucht Vivenkapelle. Ze is gelegen op de kruising van de Vierscharestraat (vroegere "Middelen Bruggewech") en de Sijseelsesteenweg, waarrond Vivenkapelle is ontstaan. Omhaagd erf met boomgaard en knothaagliguster.


ID: 79034 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen Heeckenberch

Vierscharestraat 47 (Damme)
Historische hoeve, opklimmend tot de 17de eeuw, zie jaartalsteen "1616" boven voordeur boerenhuis met daaronder het wapenschild van de familie de Schieter de Beer, die volgens archivalische gegevens in 1614 de hoeve aankocht. De familie zou haar buitenverblijf in de opkamer gehad hebben. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met groen geschilderd schrijnwerk. Boerenhuis opklimmend tot de 17de eeuw, en haaks daarop de 19de-eeuwse schuur, gelegen op groot rechthoekig erf met voorliggende huisweiden, afgezoomd van de straat met een geschoren haag.


ID: 78855 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Vissersstraat 103, 107 (Damme)
Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. Brouwerswoning is herenwoning met boomgaard van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis.


ID: 78746 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Vivensteenweg 7 (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, opgetrokken volgens kadaster circa 1844 en uitgebreid tot L-vormig volume in 1887. Lange geknikte erfoprit. Aan noordzijde van onverhard erf, boerenhuis met geïncorporeerd stal- en schuurgedeelte. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint onder licht overkragend zadeldak (Vlaamse pannen). Vrijstaand hondenhok met korfboogopening.


ID: 78747 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vivensteenweg 9 (Damme)
Huidige hoevegebouwen opgetrokken volgens kadaster in 1861 (schuur) en 1887 (woonstalhuis) op plaats van oudere bebouwing, weergegeven op primitief kadasterplan (1834). Erftoegang gemarkeerd door nieuwe bakstenen pijlers. Evenwijdig met woonstalhuis, grote dwarsschuur aan zuidzijde van het erf. Verankerde geelbruine baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van onder meer luchtspleten. Vrijstaand op het erf, bakstenen bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) en stalletje. Gecementeerd hondenhok onder pannen zadeldakje.


ID: 78784 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlienderhaag 11 (Damme)
Historische hoeve met losse bestanddelen rond een rechthoekig onverhard erf, deels beboomd en met moestuin. De hoeve is gelegen ten oosten langs de Landsdijk, naast de polderwaterloop "Zevengemete". Woonhuis ten noorden van het erf; de stal ten oosten in het verlengde van de woning, de schuur ten zuiden tegenover het huis. Begin-18de-eeuws boerenhuis van één opkamertravee + vier traveeën, onder pannen zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 78857 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Waterhoek

Waterhoek (Damme)
Gelegen op de kruising van de Waterhoek en de (oude) Vissersstraat. Sinds eind 18de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig, zie aanduiding kaart Ferraris (1770-1778) en 19de-eeuwse stafkaarten. Kleine overwelfde bakstenen kapel (buitenwerks 175 cm lang, 190 cm breed) onder pannen zadeldak. Witgekalkte muren waarin aan de achtergevel vlechtingen zijn verwerkt, dak voorzien van aandaken.


ID: 78858 | Bouwkundig element

Kapel Lief Vrouwke Ter Ruischer

Waterpolder (Damme)
Gebouwd in 1926-1929 door Felix Cool uit Torhout, wachtmeester bij de rijkswachtbrigade van Moerkerke, ter vervanging van een bouwvallig 19de-eeuws kapelletje (bouwjaar 1830). Gele baksteenbouw onder leien zadeldak (nok haaks op de straat).


ID: 78861 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weststraat 10 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf dat toegankelijk is door een hek met fraaie, ronde, rood bakstenen pijlers. Boerenhuis haaks op de straat geplaatst; daarvoor, evenwijdig met de straat en in elkaars verlengde, de wagenschuur en de schuur met geïncorporeerde stal.


ID: 78752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Stamper

Zuiddijk 12 (Damme)
Indrukwekkende 18de-eeuwse hoeve, heden deels herbestemd tot uitbating met gastenkamers. Gelegen in de wijk Stampaertshoucke, waaraan de hoeve haar naam aan ontleent. Hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via poortgebouw aan de straat en lange erfoprit afgezoomd door knotwilgen. Restanten van omwalling rondom het onverhard erf, met poel ten noordoosten.