Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 58766 | Bouwkundig element

Hazegrashoeve

Hazegrasstraat 75, 122 (Knokke-Heist)
"Hazegrashoeve" zie opschrift "Hazegras" (zwarte letters op witte achtergrond). Oorspronkelijk deel uitmakend van de Hofstede Lippens. In 1890 bouwt August-Maurice Lippens er een boter- en kaasfabriek, die wordt opgeheven in 1903. Vanaf dan "Hofstede Rijckaert" genaamd. Complex bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gelegen aan weerszijden van de Hazegrasstraat, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Woonhuis gelegen ten zuiden van de straat, oude kaasfabriek en voormalige opslagplaats ten westen, schuur ten noordoosten. Ten noorden van de straat, schuur in afbraak.


ID: 58476 | Bouwkundig element

Kalkhoeve

Hazegrasstraat 141 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart, en ten noorden van de Geul van Reigaer(t)svliet. Als site grosso modo met huidige opstelling aangeduid op de Vander Maelenkaart (circa 1845). Ten zuiden van het erf, laag witgekalkt boerenhuis onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stalling.


ID: 58477 | Bouwkundig element

Hoeve Vier Ambachten

Hazegrasstraat 149 (Knokke-Heist)
Historische hoeve volgens naambord "Vier Ambachten", volgens de stafkaart echter "Leenhof van Reigaartsvliet". Oorspronkelijk foncier van de heerlijkheid Groot Reigaer(t)svliet. Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart. Omgevende weides met imposant groenscherm van Canadapopulieren. Losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de oudste bestanddelen witgekalkt zijn (boerenhuis en bakhuis).


ID: 58765 | Bouwkundig element

Drie polderhoeven en kasseiweg

Hazegrasstraat 75, 85, 120-122 (Knokke-Heist)
Beeldbepalend ensemble van drie polderhoeven met hun karakteristieke bijgebouwen, namelijk polderschuur, stallingen en een oude kaasfabriek, gelegen aan weerszijden van een gekasseide weg. Het geheel wordt bepaald door twee parallelle historische tracés, namelijk de Sint-Paulusdijk (huidige Hazegrasstraat) en de Paulusstraat, die beide getuigen van de in 1634 aangelegde verdedigingslinie in de Zwinstreek, de zogenaamde Linie van Fontaine, welke in 1645 versterkt werd door Andreas de Cantelmo.


ID: 58767 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hazegrasstraat 85 (Knokke-Heist)
Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, vroeger deel uitmakend van de 19de-eeuwse Hofstede Lippens, na de opheffing ervan in 1903 "Hofstede Van Assel" genaamd. Geheel bestaande uit een woonhuis, ten noorden van de straat, verschillende paardenstallen ten westen van het woonhuis.


ID: 58478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Herenweg 5 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen historische hoeve met restant van omwalling en boomgaard. Hoeve met losse bestanddelen op een deels begroend erf. Boerenhuis van het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stal, mogelijk met 18de-eeuwse kern. Ten westen van het boerenhuis, bergschuur blijkens kaartmateriaal opgericht tussen 1760 en 1803.


ID: 58481 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoekestraat 9 (Knokke-Heist)
Hoeve in de dorpskom, aan het zicht onttrokken door scheve bakstenen (groot formaat) afsluitingsmuur onder ezelsrug. Vrijstaande bakstenen lage volumes onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen), schuin op de straat geplaatst. Boerenhuis met merkwaardige muurankers "FA/ PR/ 18.4" in de linker zijgevel. Mogelijk bewaarde interieurelementen.


ID: 58482 | Bouwkundig element

Hoeve

Kastanjedreef 5 (Knokke-Heist)
Hoeve nu met residentiële functie. Erftoegang met gietijzeren hek tussen bakstenen postamenten ten westen van de schuur. Lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (nieuwe dakkapellen bij het boerenhuis). Ten westen van het erf (grasperk), witgeschilderde dwarsschuur van 1882.


ID: 58527 | Bouwkundig element

Hoeve 't Boerenhof

Koudekerkelaan 30 (Knokke-Heist)
De huidige bestanddelen gaan grotendeels terug op de 18de eeuw. Lage, witgekalkte baksteenbouw boven gepekte plint; zadel- en schilddaken (Vlaamse pannen, deels strodak bij de schuur). Begroend erf, laag muurtje voor het huis, bakstenen hondenhok.


ID: 58783 | Bouwkundig element

Café Vierwegen

Oosthoekplein 6 (Knokke-Heist)
Eén van de weinige authentieke gebouwen in de Oosthoek is de herberg "Vierwegen", die in tegenstelling tot de andere horecazaken in de buurt, een getuige is van de geschiedenis van Knokke van vóór de ontwikkeling van toerisme. De naam van de herberg (niet op oude kaarten teruggevonden) verwijst naar de ligging van de herberg op het Oosthoekplein, waar vier straten samenkomen, namelijk de Zoutelaan, de Paulusstraat, de Hazegrasstraat en de Nieuwe Hazegrasdijk. Eind 18de-begin 19de eeuw wordt ten oosten van het Sint-Paulusfort, in de zich ontwikkelende woonkern, een "huis" opgetrokken. Het gaat om een oost-west-gericht rechthoekig volume (zie Primitief kadasterplan van 1829).