Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 60925 | Bouwkundig element

Hoeve Zwarte Pannenhof

Markebekestraat 51 (Kortrijk)
Historische hoeve, zo genoemd naar de zwarte pannen op de zadeldaken. Oudste vermelding dateert van 1775, afgebeeld op Popp-kaart (circa 1850) en Atlas der Buurtwegen (1843) met langgestrekt volume, met daarvoor twee kleinere volumes, waarvan het linkse de schuur was (afgebroken in 1968). Hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rond onverhard erf.


ID: 60490 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen en herberg

Moeskroensesteenweg 78-80 (Kortrijk)
In oorsprong eenheidsbebouwing, bestaande uit vier woonhuizen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1840. Thans bestaat het bouwblok uit twee dorpswoningen en een latere opgetrokken herberg. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Allart

Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.


ID: 61016 | Bouwkundig element

Hoeve Ghequiere

Moeskroensestraat 24 (Kortrijk)
Historische hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) als omwalde hoeve met deels aaneengesloten bestanddelen. Eerste vermelding in 1756, de huidige gebouwen dateren uit het begin van de 19de eeuw. Gesloten hoeve met open ingang bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een gekasseid erf.


ID: 60021 | Bouwkundig element

Burgerhuis

O.-L.-Vrouwestraat 14 (Kortrijk)
Burgerhuis met parement uit het begin van de 19de eeuw getypeerd door de met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel en de geprofileerde kroonlijst op klossen. Typerend is de borstwering van de bovenvensters met ruitmotief. Aangepaste begane grond en vernieuwd schrijnwerk.


ID: 60018 | Bouwkundig element

Herberg Au Salon

O.-L.-Vrouwestraat 2 (Kortrijk)
Herberg "Au Salon" zie portaal. Smal hoekpand met gevel van circa 1805. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier + één afgeronde hoektravee en drie bouwlagen. Geblokte plint van natuursteen. Traditioneel horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels en waterlijsten en supplementair geaccentueerd op de begane grond door schijnvoegen.


ID: 60023 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

O.-L.-Vrouwestraat 20-24 (Kortrijk)
In oorsprong imposant classicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw. Op de kaart van C. Cierkens (1822), evenwel reeds aangegeven als drie verschillende percelen. Volgens P. Debrabandere werd het pand circa 1900 verdeeld in drie eigendommen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de waterlijst en puilijst. Benadrukt middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met ronde oculus met guirlandes.


ID: 60056 | Bouwkundig element

Herenhuis met conciërgewoning en weverij

Overleiestraat 15-17 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met bijhorende conciërgewoning met een lijstgevel in neoclassicistische stijl en dieper in gelegen koetshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en voormalige textielfabriek. In 1850 werd het huis vergroot en in deze periode kwam het Louis-Philippe-uitzicht vermoedelijk tot stand. In 1878 werd nummer 15 voorzien van een nieuwe voorgevel naar ontwerp van L. Deseyn. In 1882 werd het herenhuis uitgebreid en werd de weverijzaal achter nummer 15 gebouwd.


ID: 60064 | Bouwkundig element

Herenhuis van 1806

Overleiestraat 57-59 (Kortrijk)
In oorsprong herenhuis van 1806 gebouwd in opdracht van baron F.-L. Triest met monumentale empiregevel. Volgens C. Cierkens en primitief kadaster van circa 1835 rechthoekig volume aan straatzijde waarachter links kleine koer en centraal grote binnenkoer met afgeronde hoeken, op primitief kadasterplan reeds opgesplitst in twee percelen.


ID: 60083 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Pieter de Cockelaerestraat 2 (Kortrijk)
Neoclassicistisch herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met typische bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Horizontale gevelbelijning door de waterlijsten, de cordonvormende onderdorpels en de vlakke bossage van de begane grond. Houten kroonlijst op modillons.