Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 76404 | Bouwkundig element

Taverne Riddershof

Noordstraat 16 (Assenede)
Brouwerswoning van de brouwerij Ingels. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw. Heden gecementeerde en witgeschilderde voorgevel met aangepaste brede benedenvensters en rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen op doorgetrokken dorpels.


ID: 76406 | Bouwkundig element

Rij dijkhuizen

Noordstraat 47-49 (Assenede)
Rij dijkhuisjes van drie of vier traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde, heden grijsgeschilderde gevels op gepikte plint, met rechthoekige muuropeningen met reeds vernieuwd houtwerk.


ID: 76092 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oude Gentweg 1 (Assenede)
Vrijstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw, aangepast begin 20ste eeuw en uitgebreid met erker in 1953. Gecementeerde lijstgevel met licht getoogde muuropeningen in zwart geschilderde rechthoekige omlijsting, lekdrempels op bovenverdieping verbonden tot cordonlijst.


ID: 76124 | Bouwkundig element

Dijkhuis

Prins Boudewijnlaan 6 (Assenede)
Op de dijk gelegen alleenstaand huisje met beplante voortuin, vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak tussen aandaken, opklimmend tot begin 19de eeuw. Verankerde gewitte gevels, in de voorgevel voorzien van nieuwe brede vensters; middentravee met rechthoekige deur onder pannen luifel. Rechts aansluitende aanbouw onder verspringend zadeldak.


ID: 76242 | Bouwkundig element

Hoeve

Schare 27 (Assenede)
Hoeve met losstaande woning en schuur, gelegen ten noorden van de dijk en op de hoek van de Sint-Jorispolderstraat leidend naar Watervliet, vermoedelijk daterend uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw.


ID: 76369 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stroomstraat 34 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen in begraasd erf met boomgaard, vermoedelijk uit begin 19de eeuw met latere aanpassingen. Ten noorden, boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), met gewitte gevel op gepikte plint met rechthoekige deur en beluikte vensters.


ID: 76371 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Hoeve van het regionaal kenmerkende open hoevetype met losse bestanddelen op met gras begroeid erf, vermoedelijk daterend uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw, de huidige bedrijfsgebouwen werden later opgetrokken. Voor de boerenwoning staan vijf leilinden met gekalkte stam.


ID: 86217 | Bouwkundig element

Twee boerenwoningen

Wildestraat 14, 14A (Assenede)
Twee achterin gelegen gerenoveerde boerenwoningen onder verspringende pannen zadeldaken. Nummer 14A, volgens de Poppkaart uit midden 19de eeuw.


ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.


ID: 92259 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens. Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij hergebruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neogotisch meubilair. Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.