Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9659 resultaten


ID: 90486 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kloosterstraat 40 (Wingene)
Achterin en dwars gelegen lage boerenarbeiderswoning toegankelijk via een smal weggetje, dat links van het huis als kerkwegel door de velden wordt verder gezet. In 1887 wordt de woning vergroot. Verankerde, rode baksteenbouw met grijsbeschilderde plint, wellicht uit het begin van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak.


ID: 90488 | Bouwkundig element

Herberg De Eendracht

Kloosterstraat 67 (Wingene)
Lage woning op de hoek met de Oude Tieltstraat. Voormalige herberg "De Eendracht". Volgens het kadaster daterend van circa 1841. Op een foto van circa 1910 te zien met schilddak en oorspronkelijke gevelindeling. Circa 1931 wordt het gebouw tijdelijk in twee huizen gesplitst, aan de kant van de Bruggestraat met een smal huis, nog te herkennen door de cementbepleistering en de gedichte deuropening. Het tweede, grotere huis op de hoek heeft een later aangebracht roodbakstenen gevelparement.


ID: 90490 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Kloosterstraat 76-80 (Wingene)
Samenstel van drie woningen, nummer 76 voorheen met winkel, nummer 80 is de vroegere locatie van de herberg " 'T PRINSENHOF" zie opschrift boven de deur.


ID: 90539 | Bouwkundig element

Herberg De Knok

Knokstraat 1-3 (Wingene)
Voormalige herberg "De Knok" op de hoek met de Bruggesteenweg, vormt een geheel met nummer 3. Herberg genoemd naar de plaatsnaam die al wordt vermeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques.


ID: 90541 | Bouwkundig element

Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Wingene)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


ID: 90540 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Knokstraat 4 (Wingene)
Laag enkelhuis volgens kadastergegevens circa 1836 opgetrokken rechts van een reeds bestaande woning. In 1924 registreert het kadaster een uitbreiding achteraan.


ID: 205936 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koolskampstraat 7 (Wingene)
Lage, half vrijstaande woning uit de vroege 19de eeuw. Voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834). Breedhuis van vier traveeën onder zadeldak. Baksteenbouw boven plint bezet met leisteen.


ID: 205937 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koolskampstraat 9 (Wingene)
Lage rijwoning uit de vroege 19de eeuw. Voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834). Dubbelhuisopstand van vier traveeën onder zadeldak met bewaarde deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille.


ID: 90547 | Bouwkundig element

Groot Kraaienbroek

Kraaienbroekdreef 1 (Wingene)
Historische hoeve "Groot Kraaienbroek", losse bestanddelen rond een begraasd erf met centraal een grote poel en kasseistrook langs de nutsgebouwen. Ook nog "Maenhouts hof" genoemd naar de toenmalige bewoners. Zetel van de heerlijkheid Kraaienbroek. 700 meter ten westen bevindt zich "Klein Kraaienbroek". Toegankelijk via een oprit in grint, aan de ingang geflankeerd door nieuwe gemetselde, roodbakstenen hekkenpijlers.


ID: 90555 | Bouwkundig element

Grenspaal in arduin

Krommekeerstraat (Wingene)
Grenspaal in arduin, ongeveer 200 meter ten oosten van het kruispunt met de Aalterse Hooggoedstraat, langs de oude heirweg Brugge-Gent. Geplaatst in 1805 door de Fransen, na de uitvaardiging van het Keizerlijk decreet van 24 juni 1804.