Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9656 resultaten


ID: 58001 | Bouwkundig element

Magdaleenahoeve

Molenweg 3 (Zuienkerke)
Voormalige hofstede van het Magdaleenagasthuis in Brugge. Eerste vermelding in 1754 en aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778 als hoeve met drie losse bestanddelen op een vierkant omwald erf. Huidige hoeve bestaat uit een L-vormig witgekalkt volume onder zadeldaken met boerenwoning van twee bouwlagen en drie traveeën en stalvleugel beiden uit 18de eeuw maar boerenwoning later verhoogd. Dubbele dwarsschuur uit 19de eeuw en stalvleugel uit 20ste eeuw.


ID: 58090 | Bouwkundig element

Mottekasteel en hoeve Hof Cleyhem

Nieuwe Steenweg 3-5 (Zuienkerke)
De huidige gebouwen van het kasteel zijn volgens de literatuur 17de-eeuws met verbouwingen in de 18de eeuw en renovatie in de jaren 1960. De site is een unieke getuige is van de hoogmiddeleeuwse wooncultuur in Vlaanderen, gelegen op een motte met vierkante walgracht, te bereiken via een bakstenen boogbrug. De renovatie in 1960-1966 heeft het interieur volledig veranderd, maar behield grotendeels het uitzicht van het exterieur. Het koetshuis gebouwd circa 1848, in rode baksteen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen. Hoeve met losse bestanddelen, in verankerde bruine baksteen. De boerenwoning is een laag gebouw van zes traveeën en één bouwlaag over pannen zadeldak gedateerd waarschijnlijk 1848, lang stalgebouw van circa 1848 en een dubbele dwarsschuur gedateerd 1836 met bewaard eiken dakspant.


ID: 57947 | Bouwkundig element

Bakstenen teerlingen van de Westmolen

Oostendse Steenweg (Zuienkerke)
Vier bakstenen teerlingen herinneren nog aan de verdwenen Westmolen of Schietchampettermolen. De teerlingen bevinden zich op een weideperceel tussen de Oostendse Steenweg en de Noordede.


ID: 58012 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteel van Meetkerke

Oostendse Steenweg 51 (Zuienkerke)
Hoeve met lange erfoprit, waarvan de naam verwijst naar de middeleeuwse feodale geschiedenis van de site, namelijk het Kasteel van Meetkerke dat al vermeld werd in 13de-eeuwse bronnen. Mogelijk werd in de 19de eeuw het kasteel in gebruik genomen als hoevegebouw. Nu zijn de resten van het kasteel verworden tot een vrij bouwvallige schuur in donkere baksteen onder laag pannen zadeldak. Het neerhof is één langwerpig volume en in kern zeker 17de-eeuws. De witgekalkte boerenwoning heeft aansluitende stal met stalkruisen.


ID: 57954 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Madeleine

Oosternieuwweg Noord 21 (Zuienkerke)
Eén van de oudst bewaarde historische hoeves van Houtave, uit de middeleeuwen, gekend als paardenkwekerij/-dekkerij en van oudsher eigendom van de Heilige Maria Magdalenaleprozerij uit Brugge. Vermeld in een oorkonde uit 1238, Omwalde hoeve gelegen op terp met toegang via lange erfoprit. Hoeve met losse bestanddelen zijnde een poortgebouw minimaal 16de eeuw, boerenwoning 1630, stal, schuur 1872, voormalig wagenhuis 1874, bakhuis, hutvormig hondenhok en bijgebouwen omheen deels verhard/ gekasseid erf; behouden mestvaalt.


ID: 57955 | Bouwkundig element

Hoeve Middelhofhoek

Oosternieuwweg Noord 30 (Zuienkerke)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1778 aangeduid als grote omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en onder meer boomgaard en vijvers. Lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Boerenwoning, laatgotische stijl, van het langgeveltype gedateerd "1626". Breedhuis van zes traveeën en twee hoge opkamertraveeën onder hogere nok in gecementeerd gevelparement met zwartgeschilderde plint Schuur- en stalgebouwen, achtzijdig hondenhok met klokvormige afdekking en 19de-eeuws witgekalkt bakhuisje.


ID: 58016 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Oude Molenweg 24 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie, te bereiken via een poort in de kerkhofmuur. De eerste vermelding van de priesteragie dateert van 1540. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van circa 1800 onder pannen zadeldak met houten klokkenstoel. Symmetrische lijstgevel van geschilderde baksteen en lagere aanbouw van één bouwlaag met oculus boven kelder. Relatief goed bewaard interieur.


ID: 58049 | Bouwkundig element

Wellinghoeve

Smisjestraat 12 (Zuienkerke)
Begin-19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype met lange erfoprit tot de straat. Boerenwoning in bruine baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen, bewaard schrijnwerk met T-vensters en luiken en aansluitende witgekalkte stalvleugel.


ID: 58116 | Bouwkundig element

Hoeve De Verloren Hoek

Vaartstraat 3 (Zuienkerke)
Hoeve met eerste vermelding in 1468 en aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778 als twee haakse volumes, aan noord- en westzijde omgracht, met aan oostzijde een moestuin. Huidige hoeve met drie losse bestanddelen, waarvan de boerenwoning met geïncorporeerde stallen de oudste zijn, het bakhuis en het lage stalgedeelte uit de eerste helft van de 19de eeuw; de zuidelijke schuurvleugel is gebouwd midden 19de eeuw. Alle gebouwen zijn opgetrokken in verankerde baksteenbouw, onder zadeldaken met Vlaamse pannen. De omwalling is niet meer bewaard.


ID: 58118 | Bouwkundig element

Hoeve De Teghelrie

Vaartstraat 5 (Zuienkerke)
Hoeve voormalig eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal en voor eerst vermeld in 1629-1630. Op de Ferrariskaart 1770-1778 wordt de hoeve aangeduid met drie losse bestanddelen, bergschuur, boerenwoning en stal op een rechthoekig, deels omgracht erf met bomen en drinkput. De boerenwoning is het volume met de oudste kern wellicht 17de-eeuws, onder zadeldak met Vlaamse pannen. De stallen zijn 18de-eeuws.en een begin-19de-eeuwse bakstenen kalverenstal onder half schilddak. Het bakhuis met varkensstallen is eveneens begin-19de-eeuws. De monumentale bergschuur met een inscriptie in een balk van 1735 is op rechthoekige plattegrond, driebeukig en afgedekt met een schilddak, met inrijpoorten voorzien van een reketdeurtje. Verder nog de doorrit, de dorsvloer, de koestal en een overwelfde kelder.