Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.


ID: 89364 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jorishof

Eiland 20 (Beernem)
Vermoedelijk de oudste hofstede van de parochie die de oorspronkelijke zetel van de heerlijkheid Sint-Joris vormde. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf met grasperk. Hoeve reeds opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778 als vrijstaand woonhuis, groot landgebouw en bakhuis. Volgens het kadaster gedeeltelijk herbouwd in 1862, weliswaar met behoud van de oudere kern zie interieur en bouwsporen. Woonhuis van zes traveeën en een opkamertravee onder pannen zadeldak. Bijhorende vrijstaande stal, gedateerd 1807.


ID: 89372 | Bouwkundig element

Klein Kasteel

Galgeveld 58 (Beernem)
Het kasteel bevindt zich samen met de hoeve binnen een rechthoekige omwalling. Het beboste domein is toegankelijk via een bakstenen brug aan de straatzijde, afgebakend door twee vierkante bakstenen pijlers met arduinen dekplaten, waartussen een smeedijzeren hekken. Het kasteel werd gebouwd tussen 1813 en 1829. Het kasteel vertoont een onregelmatige plattegrond en een opstand van drie bouwlagen onder pannen schilddaken.


ID: 89008 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gevaerts-Zuid 53 (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links een lager volume met volledig blinde gevel aan de straatzijde, mogelijk smidse. Verankerde baksteenbouw met gecementeerd parement. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde latei. Deels behouden schrijnwerk. Bijhorende achterliggende stalling en bakhuisje.


ID: 89009 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gevaerts-Zuid 54 (Beernem)
Tweewoonst van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Het huidige volume staat weergegeven als een tweewoonst op het primitief kadasterplan van circa 1830, maar is wellicht ouder volgens weergave op de kaart van Ferraris (1770-1778).


ID: 89014 | Bouwkundig element

Tweewoonst

Heirweg 14-15 (Beernem)
Tweewoonst opgetekend op het primitief kadasterplan van circa 1830. Boerenhuis evenwijdig met de straat gebouwd als een tweewoonst van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, opgevat als een verankerde, witgeschilderde baksteenbouw.


ID: 89013 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Heirweg 3 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning, ingeplant op een groot perceel. Staat weergegeven samen met een landgebouw op het primitief kadasterplan van circa 1830.


ID: 89218 | Bouwkundig element

Boerenwoning 't Berkenhout

Hoogstraat 47 (Beernem)
Oorspronkelijk een vrijstaande woning, volgens het kadaster gebouwd in 1845 door molenaar Vercraye. In 1939 uitgebreid met landgebouwen.


ID: 89022 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hulstlo 8 (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning parallel aan de straat in combinatie met volume van twee bouwlagen. Laag volume volgens het kadaster opgetrokken in 1842 samen met een parallel achterliggend landgebouw. Uitbreiding met het volume van twee bouwlagen circa 1853.


ID: 89033 | Bouwkundig element

Beverhoutshoeve

Kasteelhoek 38 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf. Het gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Boerenwoning is samenstel van drie volumes. Hoofdvolume van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Oudere kern vermoedelijk teruggaand tot het begin van de 19de eeuw. Het huidige uitzicht dateert volgens het kadaster van 1931. Hierbij aansluitend een lager volume, afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778.