Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4062 resultaten


ID: 76832 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve De Rijcke

Pastoriestraat 19 (Asse)
Voormalige cijnshoeve De Rijcke, heden vrij monumentale gesloten hoeve waarvan het oudst bewaarde gedeelte opklimt tot 1741.


ID: 76782 | Bouwkundig element

Kasteel Hof te(r) Zittert met bijgebouwen

Schutstraat 6 (Asse)
Volledig omgracht kasteeltje met classicistisch uitzicht en bewaarde aanhorigheden ten noorden, gelegen buiten de omgrachting: een portierswoning en paardenstallen en een stal met aansluitend bakhuisje.


ID: 134035 | Landschappelijk element

Domein Hof te Zittert

Schutstraat 6 (Asse)
Landgoed van circa 4 hectare bij een kasteel van omstreeks 1750 met bijgebouwen, serres en diverse tuinelementen; grondig verbouwd in 1832, omringd door een eilandtuin van 38,5 are, oorspronkelijk strak-regelmatig en eindigend in een spiegelboog, pas in 1958 van zijn strakke oevers ontdaan; landschappelijke uitbreiding met 2 hectare 70 are in 1958.


ID: 76787 | Bouwkundig element

Dorpsherberg

Sint-Godardusstraat 3 (Asse)
Voormalige dorpsherberg, gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van 13 november 2002). Breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, opklimmend tot het midden van de negentiende eeuw.


ID: 76037 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapel tussen zilverlindes

Dorp (Assenede)
Kapel, ingeplant op een plantsoentje tussen twee zilverlindes in het perspectief van Dorp op de T-vormige splitsing met Hogevorst en Oude Boekhoutestraat. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen kapel met voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en uitlopend in een driehoekig fronton met bekronend fraai ijzeren kruisbeeld. De kapel werd gebouwd een paar jaar na de vernieling van de kapel van 1840.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 130712 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vrijheidsboom Bassevelde

Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier nog de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.


ID: 76259 | Bouwkundig element

Herberg De Zwarte Leeuw

Dorp 13, 15A (Assenede)
Oorspronkelijk in het dorpsbeeld opvallend gebouw door zijn zeven traveeën brede en twee bouwlagen hoge bepleisterde en witgeschilderde gevel uit begin 19de eeuw, van 1822 tot 1859 gebruikt als gemeentehuis.


ID: 76039 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 6 (Assenede)
Burgerhuis met oudere kern mogelijk van twee kleine huizen, heden een dubbelhuis met gecementeerde, art-decogetinte voorgevel uit de jaren 1920, naar verluidt naar ontwerp van architect Leon De Schilder ter vervanging van een sobere bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. In de binnentuin bevindt zich een merkwaardig rond gemetseld toiletgebouwtje. Achteraan, witgekalkt koetshuis en paardenstal met nog behouden hardstenen voederbakken en ruif.


ID: 76435 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koning Albertstraat 10 (Assenede)
Dorpshuis, voorheen met voortuintje, van drie traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1848. Dubbelhuisje met gecementeerde, geschilderde voorgevel op grijsgeschilderde plint, doorlopend omheen de deur. Rechthoekige vensters met begin 20ste-eeuws houtwerk en rolluiken; nieuwe deur.