Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25262 resultaten


ID: 214 | Bouwkundig element

Arbeidershuisje

Peperstraat 15 (Aalst)
Eenvoudig arbeidershuisje van twee bouwlagen met drie traveeën onder zadeldak uit laat 19de eeuw, representatief voor de vroegere bebouwing.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 222 | Bouwkundig element

Neogotisch herenhuis

Pontstraat 31 (Aalst)
Groot neogotisch herenhuis gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune in 1875 naar ontwerp van zijn broer architect Jean-Baptiste de Béthune. Het enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken wordt gekenmerkt door een gemarkeerde poorttravee, met loggia op de bel-etage en een hoger opgetrokken topgevel en een dakvenster boven de derde travee.


ID: 395 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Pontweg (Aalst)
De neogotische kapel werd in 1873 opgericht. Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting. De voorgevel is tot aan de gevelpunt uitgewerkt met een in kruisverband uitgewerkt patroon van geglazuurde bakstenen. Een kleine klok, in 1769 te Leuven door Andreas Van Den Gheyn vervaardigd, werd in 1976 opgehangen in een klokkentorentje dat hiertoe achter de kapel werd opgetrokken.


ID: 200899 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Pontweg (Aalst)
De kleine bakstenen, op geteerde plint en wit bepleisterde wegkapel, werd op het einde van de 19de eeuw opgetrokken.


ID: 396 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Pontweg 42 (Aalst)
Semigesloten hoeve met kleine voortuin ingeplant aan de straat, met bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant aarden erf.


ID: 179 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Popperodedries 49 (Aalst)
Boerenarbeidershuisje met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 242 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Priester Daensplein 7 (Aalst)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl van eind 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 443 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Putstraat 15 (Aalst)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Grijsgeschilderde beraapte baksteenbouw. Rechts eénlaagse aanbouw van één travee onder zadeldak.