25262 resultaten
ID: 34620 | Bouwkundig element
Jezuietengoed 12 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. In 1955 verbouwd boerenhuis onder geknikt zadeldak. Rechts, naast het huis, vroeger braskot. Remise van het vroegere jezuïetengoed, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van veertien traveeën onder zadeldak van 1882. Op het met gras begroeide erf koepelvormig bakstenen hondenhok.
ID: 34993 | Bouwkundig element
Kanegemsestraat 2 (Aalter)
Hoeve met twee linden aan oprit. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, met gewitte gevel op gecementeerde plint.
ID: 34997 | Bouwkundig element
Kasteelstraat (Aalter)
Rood bakstenen kapel met banden van witte baksteen in neoromaanse stijl uit 1874. Puntgevel met overhoekse, versneden steunberen en grote rondboogpoort met drielob in bovenlicht en erboven geplaatst medaillon.
ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.
ID: 34621 | Bouwkundig element
Kattewegel (Aalter)
Opgericht door Ch. De Muynck - Compernolle in 1899. Bakstenen kapelletje onder zadeldak (pannen) met dakruiter. Voorpuntgevel met spitsboogdeur en in gedicht boogveld met inscriptie "Heilige Joseph bid voor ons".
ID: 34921 | Bouwkundig element
Kleitestraat 18-19 (Aalter)
De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallen. Nummer 18. Hoeve met losse bestanddelen gelegen achter nummer 19 en toegankelijk via ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers, met boerenwoning, dwarsschuur en stallen met niskapelletje met heiligenbeeld.
ID: 34918 | Bouwkundig element
Kleitestraat 9 (Aalter)
Hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw, op de plaats van een oudere hoeve. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, stallen en eenvoudige bakstenen dwarsschuur van zeven traveeën onder zadeldak en erachter voormalig bakhuis.
ID: 33354 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 75 (Aalter)
Iets achterin gelegen alleenstaand neogotisch getint huis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekken op bakstenen voet, met toegangshek tussen vierkante gemetste pijlers.
ID: 33355 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 77 (Aalter)
Oprichting van het klooster door J.B. van de Woestijne d'Hansbeke in 1856. Oorspronkelijk vier vleugels gegroepeerd rondom een vierkante binnentuin met centraal in de achtervleugel de kapel. Herhaaldelijk uitbreiding en verbouwing van het complex onder meer eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.
ID: 33363 | Bouwkundig element
Knesselaarsestraat 67 (Aalter)
Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht. Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten.