Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25271 resultaten


ID: 90399 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelstraat 18 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie. Uit een mutatieschets van 1891 kan worden afgeleid dat het boerenhuis dan is herbouwd. Dwars op de straat en gelegen ten westen van het erf.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Wingene)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 205496 | Bouwkundig element

Herberg

Balgerhoekstraat 110 (Wingene)
Vermoedelijk voormalige herberg, gelegen op de hoek van een doodlopend straatgedeelte. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is op deze hoek bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van twee aanpalende woonhuizen en twee aanpalende landgebouwtjes. In 1899 worden de bestaande gebouwen volledig gereconstrueerd: de twee aanpalende woonhuizen worden herbouwd, de twee aanpalende landgebouwtjes worden afgebroken en het tussengelegen landgebouw wordt verbouwd of herbouwd. Eenlaagswoning van donkerrode baksteen onder een pannen zadeldak met een ingewerkte betraliede kapel in noordgevel.


ID: 205497 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Balgerhoekstraat 124 (Wingene)
Eenlaagswoning van vier traveeën onder een pannen zadeldak gelegen in een doodlopende straat. Weergave op het primitief kadasterplan (circa 1829) als twee aanpalende woonhuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) weergegeven langsheen een privéweg. De huidige bebouwing dateert volgens het kadaster van 1858. Eenlaagswoning van vier traveeën onder een pannen zadeldak. Ingewerkt betralied kapelletje voorzien van heiligenbeeld.


ID: 205491 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Balgerhoekstraat 35 (Wingene)
Pijlerkapel van circa 1890 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, gelegen aan de vroegere erfoprit van een hoeve.


ID: 205494 | Bouwkundig element

Vrije basisschool Sint-Jan

Balgerhoekstraat 80 (Wingene)
Vrije basisschool Sint-Jan. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gebouw is van 1882. Het huidige uitzicht dateert van 1986 toen de bestaande gebouwen grondig werden verbouwd.


ID: 205495 | Bouwkundig element

Dorpswoning van 1874

Balgerhoekstraat 82 (Wingene)
Woning loodrecht op de straat gebouwd. Volgens kadasteronderzoek en gedateerde gevelnis met traliewerk gebouwd in 1874. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Donkerrode baksteenbouw met gecementeerde plint.


ID: 205510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Beernemsteenweg (Wingene)
Neogotische georiënteerde kerk gebouwd in 1860. Oorspronkelijk opgericht als herdenkingskapel aan de op jonge leeftijd overleden George, zoon van Frederic baron van der Bruggen. De kapel wordt gewijd in maart 1860. In 1884 wordt de kerk uitgebreid met twee zijbeuken, een sacristie en doksaal in noordelijke en zuidelijke richting. Op 20 augustus 1897 wordt Wildenburg bij Koninklijk Besluit als parochie erkend. In 1947 wordt de kerk uitgebreid met een nieuwe sacristie. De rode bakstenen kerk heeft een middenbeuk en twee zijbeuken van vijf traveeën. Vijfzijdige apsidiale kooruitbouw geflankeerd door rechthoekige doopkapel ten noorden en sacristie ten zuiden. Puntgevel afgewerkt met hogels en centraal bekroond door kruis. Voorgevel opgebouwd uit drie traveeën en twee bouwlagen. Centraal een spitsbogige deuropening onder een dito drieledig venster geflankeerd door twee tweeledige, spitsbogige vensteropeningen.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 205498 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Beernemsteenweg 11-15 (Wingene)
Eenheidsbebouwing, oorspronkelijk bestaande uit acht woningen gebouwd volgens het kadaster in 1865, nu drie woningen. Breedhuizen met drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Breedhuizen van drie traveeën, bij nummer 17 vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Verankerde donkerrode baksteenbouw met gecementeerde plint.