Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25271 resultaten


ID: 205577 | Bouwkundig element

Rusthuis Sint-Amandus

Hoogweg 16 (Wingene)
Achterin gelegen gebouwencomplex. Op het primitief kadasterplan circa 1829 is bebouwing weergegeven. Huidig gebouw al in 1967 in gebruik als godshuis. De oudste vleugel van het rusthuis is een imposant volume van veertien traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak, oorspronkelijk fabriek "vlasspinderij en een stoomgraenmolen" opgericht in 1865 en daarna nog verbouwd. De aan de straat gelegen bejaardenwoningen dateren uit de jaren 1980.


ID: 205923 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Joostraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, gebouwd in 1881, hoewel reeds op plan van 1817 kapel op deze plaats aangeduid. Bakstenen volume onder zadeldak met tuitgevel met jaarsteen in gevelveld 18/ 81 en met wapen van de familie. Deels beglaasde paneeldeur en interieur met tongewelf, houten altaar en trappentabernakel en heiligenbeelden.


ID: 205921 | Bouwkundig element

Hoeve

Joostraat 15 (Wingene)
Kleine hoeve volgens kadastergegevens gebouwd in 1889. Boerenwoning van vier traveeën en vier staltraveeën onder doorlopend zadeldak met geïncorporeerde stal en vrijstaande schuur in het verlengde hiervan. Rechts lage aanbouw onder half schilddak.


ID: 90519 | Bouwkundig element

Lampaertskapel

Kanegemstraat (Wingene)
Neogotische kapel "Lampaertskapel", gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen, volgens kadastergegevens opgericht circa 1883 door de kinderen van Ferdinand Demuynck, die circa 1861 de bijhorende hoeve bouwt.


ID: 90518 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kanegemstraat 2 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een deels met grint bedekt, deel begraasd erf. Zogenaamd "Lampaerts hof", volgens kadaster opgetrokken circa 1861 door Ferdinand De Muynck-Lampaert, volgens de literatuur door de kinderen De Muynck in 1868. De bijhorende kapel wordt circa 1883 opgericht door de kinderen De Muynck.


ID: 90520 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Kanegemstraat 6-8 (Wingene)
Tweewoonst, bestaande uit twee dubbelhuizen, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1867. Lage bebouwing onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw op bepleisterde plint. Licht getoogde, beluikte muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 90525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Tivolikapel met lindes

Kapellestraat, Tiletumstraat (Wingene)
Verwijzend naar een nabij gelegen voormalige herberg "Den Tivoli". gelegen op de hoek van de Kapellestraat en de Tieltstraat met de nok schuin op beide straten. Beschaduwd door twee linden.


ID: 90523 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kapellestraat 6 (Wingene)
Aan de straat gelegen laag dubbelhuis, staat op het primitief kadasterplan (circa 1830), kan eventueel teruggaan tot het einde van de 18de eeuw. Oorspronkelijk met vijf traveeën en beluikte vensters met schuiframen zoals te zien op een foto van 1910. Het kadaster registreert in 1879 een uitbreiding van het huis met de rechtertravee. De vensters zijn vermoedelijk tijdens het interbellum vervangen zie huidig.


ID: 205589 | Bouwkundig element

Dorpswoning met winkel

Kaplotestraat 9 (Wingene)
Woonhuis met winkel gebouwd door gareelmaker Désiré Sarteel in 1873 zie jaarsteen. Half vrijstaand breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, met een bruinrode bakstenen lijstgevel.


ID: 205925 | Bouwkundig element

Badhuisje

Kasteelstraat (Wingene)
Badhuisje te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Vierkant volume van een bouwlaag onder een tentdak met twee schoorstenen en een smeedijzeren topbekroning. Rondboogvensters en -boogdeur met bewaard schrijnwerk. Interieur met bad in de vloer en stookruimte daaronder. Restauratie in 1994 door architect Stephan Debaeke.