Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25270 resultaten


ID: 84162 | Bouwkundig element

Boerenburgerwoning

Dijkstraat 42 (Zele)
Boerenburgerhuis met dubbelhuisopstand van 1866, volgens kadaster- en literatuurgegevens eertijds woning van Petrus Geens, handelaar in bouwmaterialen, die ertegenover op de dijk een opslagplaats had. Vrijstaand éénlaags bakstenen lijstgeveltje van vier traveeën + rechts een lager aanbouwtje met lessenaarsdak.


ID: 84163 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dijkstraat 44 (Zele)
Deels vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1882. Vanaf 1921 bewoond door kunstschilder Pieter Gorus, die zijn atelier in het aanpalende gebouw nummer 46 onderbracht. Vrij hoog en rijzig enkelhuis in neoclassicistische stijl, van drie traveeën en twee verdiepingen onder een pannen zadeldak.


ID: 84166 | Bouwkundig element

Hoeve

Dijkstraat 58 (Zele)
Hoeve met losse bestanddelen en L-vormige aanleg. Aanvankelijk koetsierswoning maar na de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot hoeve. Achterin gelegen voormalig koetsiershuis en later boerenhuisje, met T-vormige plattegrond en drie traveeën onder snijdende pannen zadeldaken, met beluikte rechthoekige vensters, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 84168 | Bouwkundig element

Café 't Scheepken

Dijkstraat 88 (Zele)
Café, ingeplant op een spievormig perceel op de straathoek met Heirbaan. Volgens literatuurgegevens reeds in de tweede helft van de 19de eeuw ingericht als café en voorheen met bolbaan en schrijnwerkerij. Huidig gebouw met twee zichtgevels, volgens kadasterarchief opgetrokken circa 1884 en tijdens het interbellum voorzien van huidig voorkomen.


ID: 84170 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 12 (Zele)
Vrij breed burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak met links aanpalend lager poortgebouw. Neoclassicistisch dubbelhuis, met C-vormige plattegrond volgens het kadasterarchief gebouwd in 1866 ter vervanging van een kleiner gebouw.


ID: 84171 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 18 (Zele)
Achterin gelegen vrijstaand herenhuis met voortuin en gekasseide oprit, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk. Monumentale woning met U-vormige plattegrond, bestaande uit een hoofdgebouw met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak én een afzonderlijk poortgebouw, naar kadasterarchief, het resultaat van een volledige heropbouw in 1866.


ID: 84172 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 29 (Zele)
Beeldbepalend burgerhuis, opgetrokken in neoclassicistische stijl, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met rechts een lager poortgebouw. Volgens kaartgegevens oorspronkelijk kleiner L-vormig volume, in 1861 vervangen door huidig gebouw.


ID: 83945 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bedrijfsgebouw

Dokter Armand Rubbensstraat 36, Kapellestraat 2 (Zele)
Burgerhuis uit 1895 met L-vormige plattegrond ingeplant op straathoek, met volledig ingesloten binnentuin. Achterliggende voormalige fabrieksgebouwen, opgetrokken in modernistische stijl in 1932 naar ontwerp van architect Adolf Keppens en bestemd als bierstapelplaats met ijsfabriekje.


ID: 83953 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en café Den Draver

Dr. Victor Van Cauterenstraat 57-59 (Zele)
Voormalige hoeve, kolenhandel en café naar verluidt genaamd "Den Draver". Aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 83973 | Bouwkundig element

Hoeve en rest van brouwerij

Driesstraat 152 (Zele)
Voormalige hoeve en rest van voormalige brouwerij Van Driessche, gebouwd op oude en grotere hoevesite, volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, alwaar in 1812 een brouwerij werd opgericht. Brouwerij in 1880 gestopt en omgevormd tot hoevegebouw. Huidige woning door brouwer Pieter-Jan Van Driessche in 1815 opgetrokken.