Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25266 resultaten


ID: 58072 | Bouwkundig element

Groot Hof Mariemont

Copsweg 4 (Zuienkerke)
Eén van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1400. Nu een hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een rechthoekig omwald erf, drie volumes in U-vorm omheen het binnenerf geplaatst. De historische omwalling is nog grotendeels bewaard. De historische moestuin wordt nog steeds daar gecultiveerd. Boerenwoning gedateerd 1630 met geïncorporeerde paardenstal en aansluitend een wagenhuis gedateerd 1852, stalvleugel en bergschuur zeker teruggaand tot de eerste helft van de 18de eeuw; bergschuur wellicht eind 17de-eeuws. Bakstenen rond hondenhok met hutvormig dakje.


ID: 58028 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Parochiekerk van Nieuwmunster, gelegen centraal in het straatdorp, omgeven door ommuurd kerkhof met bij de ingang ervan een arduinen roepsteen. De eerste bakstenen kerk klimt op tot het midden van de 13de eeuw, hiervan getuigen het vroegere transept en de kruising. De vroeggotische kruiskerk met vieringtoren uit eind 13de of begin 14de eeuw, onderging onder meer in derde kwart 17de eeuw en late 19de eeuw aanpassingen. Georiënteerde, driebeukige bakstenen hallenkerk met westtoren.


ID: 58034 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Doelhofstraat 26 (Zuienkerke)
Eind-19de- of begin-20ste-eeuwse dubbelwoning met gecementeerde lijstgevel en segmentbogige muuropeningen. Lage aanbouw.


ID: 58036 | Bouwkundig element

Pastorie

Doelhofstraat 37 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie gebouwd in de jaren 1850, dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; dak met overstek aan zijpuntgevels op uitgewerkte klossen. Het nisje boven de voordeur werd later ingebracht.


ID: 58074 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.


ID: 57919 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kapellestraat (Zuienkerke)
Kapel, oorspronkelijk opgericht in 1854 uit dank aan een zogenaamde wonderlijke tussenkomst waarbij de schaapherder Antonius Van Lier met zijn kudde schapen ontsnapt aan de aanvallen van een dolle hond. In 1900 door toedoen van Pastoor Carlier van Houtave volledig vernieuwd en op 12 augustus 1900 ingewijd. Nogmaals door de gemeente heropgebouwd in 1996. Bakstenen deels gecementeerd kapelletje onder zadeldakje met rondboognis met betraliede afsluiting en ijzeren kruis als topstuk.


ID: 57921 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kapellestraat 32 (Zuienkerke)
Half vrijstaand breedhuis uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Baksteenbouw van zes traveeën en een bouwlaag onder combinatie van schild- en zadeldak met gecementeerde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatievoegen.


ID: 57936 | Bouwkundig element

Mariagrot

Kerkhofstraat (Zuienkerke)
Half vrijstaande Mariagrot van circa 1850, in beschermd dorpsgezicht. Onregelmatig gevormde grot afgewerkt in breuksteen als rotsimitatie met korfboogvormige nis met zitbank en nis met Mariabeeld. Tweede beeldnis aan straatzijde.


ID: 57930 | Bouwkundig element

Schuur

Kerkhofstraat 13 (Zuienkerke)
Voormalige schuur van 1872 toen deel van één grote afspanning. Dwarsschuur onder zadeldak, witgeschilderde baksteenbouw op zwart gecementeerde plint, geopend met rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken onder strek en voormalige korfboogvormige poortopening.


ID: 57935 | Bouwkundig element

Schoolcomplex met hoofdgebouw

Kerkhofstraat 23-25 (Zuienkerke)
Voormalig 19de-eeuws schoolcomplex met hoofdgebouw van 1896, opgetrokken door de zusters van de Heilige Vincentius van Lendelede. Hoofdgebouw in neoclassicistische stijl, dubbelhuis van twee bouwlagen, zolderverdieping onder zadeldak, klokkenstoeltje met klok. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. Bakstenen bijgebouwen van één bouwlaag van 1956, namelijk ten noorden lange vleugel met klaslokalen van negen traveeën en ten zuiden kleiner bijgebouwtje.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.