25262 resultaten
ID: 81182 | Bouwkundig element
Stationsstraat 131 (Zwevegem)
Lage boerenwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, restant van hoeve met lijstgevel van rode baksteen op licht vooruitspringende plint en licht getoogde muuropeningen.
ID: 81178 | Bouwkundig element
Stationsstraat 27 (Zwevegem)
Lage arbeiderswoning van 1894. Dubbelhuis van rode baksteen met licht vooruitspringende deurtravee oplopend in dakvenster met trapgevel en venstertraveeën met aflijnende tandlijst waaronder met baksteen ingevulde casementen.
ID: 81180 | Bouwkundig element
Stationsstraat 42 (Zwevegem)
Vrijstaand burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel, horizontaal belijnd door schijnvoegen, fries, muurband en doorlopende onderdorpels op de tweede bouwlaag Bovenvensters getypeerd door omlijsting en sluitsteen.
ID: 81107 | Bouwkundig element
Stijn Streuvelsstraat 4-6 (Zwevegem)
Vermoedelijk voormalige herberg uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Samenstel van twee lage dubbelhuizen, met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel waarvan met klein stalletje loodrecht aangesloten op het hoofdvolume. Het rechter pand heden met vernieuwde egale cementering.
ID: 81111 | Bouwkundig element
Stijn Streuvelsstraat 43 (Zwevegem)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, opgetrokken circa 1860 als rustplaats van de processie. Kapel in rode baksteen met veelvuldig gebruik van zwarte sierbaksteen. IJzeren hekwerk en figuratief glas-in-loodvenster in boogveld. Interieur bepleisterd en witgeschilderde wanden met tongewelf. Bewaarde cementtegelvloer van rode en gele tegels en beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
ID: 81109 | Bouwkundig element
Stijn Streuvelsstraat 9 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht opgetekend circa 1846. Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rond een gekasseid erf en met meidoornhaag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek en hekpijler met klein witgeschilderd kapelletje met beeld van Maria met Kind. Woonhuis met aangrenzende stalvleugel, verder stalvleugel met aangrenzend lager nutsgebouwtje en schuur met wegwijzer Avelgem-Oudenaerde.
ID: 81347 | Bouwkundig element
Streyestraat 24 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen gesloten historische hoeve met bakstenen bestanddelen en pannen zadeldaken. Oudste vermelding als ter Streyen in 1476. Op de Ferrariskaart 1770-1778 vermeld als Cense Roode Poort. Verbouwde boerenwoning met bepleisterde, beschilderde lijstgevel en dakruiter. Monumentale dubbele dwarsschuur gedateerd 1734 en 1862 met langgestrekte lijstgevel afgelijnd door geprofileerde bakstenen fries. Twee korfbogige poortdoorgangen met arduinen negblokken. In schuur geïntegreerde voormalige ast en beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.
ID: 81349 | Bouwkundig element
Ter Klare 11 (Zwevegem)
Dieper in gelegen historische hoeve aangeduid in 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu semigesloten hoeve met laat 19de-eeuws, begin 20ste-eeuws uitzicht in bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond bekiezeld erf. Erfoprit met toegangspoort bij boerenwoning, op T-plattegrond, van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak en deur met arduinen hoekblokken. Dwarsschuur met korfbogige schuurpoort en stalvleugel met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis.
ID: 81188 | Bouwkundig element
Ter Moude 28 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, dubbelhuis met schijnvoegen gecementeerde en verankerde lijstgevel met bewaard houtwerk.
ID: 81040 | Bouwkundig element
Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Ommuurde gemeentelijke begraafplaats aangelegd circa 1900 volgens traditioneel dambordpatroon met ijzeren hek aan hoofdingang, met calvarie beschaduwd door eiken en zes Common Wealth Graves. Talrijke graven van blauwe hardsteen opklimmend tot eind 19de eeuw en aansluitend bij de traditionele cipe. Verscheidene monumentale graven van onder meer de familie Bekaert. Imposante grafkapel van de familie Vandevenne-Vandenberghe.