25271 resultaten
ID: 208258 | Bouwkundig element
Neerwielkestraat 28 (Ardooie)
Landarbeiderswoning met stalletje, minstens opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Eenlaags roodbakstenen volume onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische en Vlaamse pannen).
ID: 208257 | Bouwkundig element
Neerwielkestraat 4 (Ardooie)
Hoeve met eind 19de- en begin 20ste-eeuwse gebouwen. Bereikbaar via smeedijzeren hek aan betonnen erfpijlers. Losstaande bakstenen volumes in U-vormige constellatie rond onverhard erf. Boerenhuis van een bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Getoogde muuropeningen onder baksteenstrek, bewaarde T-ramen. Schuurstalvolume .
ID: 207952 | Bouwkundig element
Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ardooie)
Gelegen in de tuin van Marktplein 9, toegankelijk vanaf de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Neogotische kapel in rode baksteen van één beuk van twee traveeën uitlopend in koor met driezijdige sluiting, onder zadeldak in natuurleien.
ID: 207954 | Bouwkundig element
Oosthoekstraat 2 (Ardooie)
Boerenarbeiderswoningen uit het derde kwart van de 19de eeuw. Achteruitgelegen ten zuiden van de openbare weg, bereikbaar via aardewegel. Eenlaagse rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Ten westen aangebouwd schuurtje.
ID: 208298 | Bouwkundig element
Oude Heirweg (Ardooie)
Zogenaamd naar de bedevaart om genezing te bekomen voor kinderen met loopproblemen. Overhoeks geplaatste kapel op de hoek van twee straten in donkerrode baksteen onder leien zadeldak met bekronend ijzeren kruis, gekartelde windborden en driehoekig fronton met schuin oplopende baksteenbanden het opschrift "KOMT ALLEN TOT MY", ondersteund door pilasters.
ID: 208296 | Bouwkundig element
Oude Heirweg 19A (Ardooie)
Gebouwd aan de in 1880 afgewerkte spoorlijn 73 (Deinze-De Panne), thans woonhuis. Volgens kadaster wordt het haltegebouw van het 'type 1893' pas in 1896 opgetrokken, eerst het deel van twee bouwlagen met het loket op de beneden- en de dienstwoning op de bovenverdieping.
ID: 208305 | Bouwkundig element
Oude Lichterveldsestraat (Ardooie)
Groengeschilderd houten wegkruis met witgeschilderd houten Christusfiguur waarboven banderol zonder opschrift, onder afdakje, omgeven door een grote hulststruik. Al afgebeeld op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1899.
ID: 207963 | Bouwkundig element
Oude Lichterveldsestraat 69 (Ardooie)
Hoeve met losstaande hoevegebouwen rondom een verhard erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen gekandelaarde lindes. Aan de noordzijde bevindt zich het boerenhuis in roodbakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak, dat rond 1880 vergroot werd aan de westzijde of mogelijk integraal vernieuwd werd, en tijdens het interbellum nogmaals aangepast. Aan de noordzijde het boerenhuis in roodbakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak.
ID: 207962 | Bouwkundig element
Oude Lichterveldsestraat 71 (Ardooie)
Voormalige herberg De Landman, uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met cichorei-asten uit 1873 en 1894. Eenlaagsbouw van zes traveeën in donkerrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Bakhuisje ten noorden.
ID: 200647 | Bouwkundig element
Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.