25265 resultaten
ID: 16021 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 123 (Alveringem)
Zichtbepalend rijhuis, gelegen op kruispunt met Groenestraat, gedateerd 1851 door middel van muurankers op borstwering.
ID: 16026 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 142 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, voornamelijk interessant omwille van bewaarde rosmolen. Gebouwd in 1893 door Henry Ryckeboer.
ID: 16435 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 149 (Alveringem)
Boerenarbeidershuis met boomgaard, ommuurde tuin en kleine schuur, palend aan de straat. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 16437 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 167 (Alveringem)
De walgrachtsite met opperhof en neerhof van het Hof van Izenberge gaat terug tot de late middeleeuwen en vormde het historische “foncier” of de kern van de heerlijkheid “Isenberghehove”. De grotendeels bewaarde walgrachten maken van de hoeve een typevoorbeeld van tweeledige walgrachtsites. De hoeve is bereikbaar via een lange erfoprit doorheen akkerland en huisweides. De sterke samenhang tussen architecturale, archeologische en landschappelijke erfgoedkenmerken is uitzonderlijk. Het statige 18de-eeuwse huis en het eind 19de-eeuwse bakhuis zijn opgetrokken op het opperhof. Op het neerhof bevinden zich de 18de-eeuwse dwarsschuur en de stallen. De traditionele variëteiten van opgaande Canadapopulieren accentueren de walgrachten. De opgaande zomereiken en de geknotte schietwilgen op de vroegere perceelsgrenzen in de huisweides getuigen van het bocagelandschap dat traditioneel het Veurnse Houtland kenmerkte.
ID: 16056 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 2 (Alveringem)
Hoekhuis van respectievelijk drie, een en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 16062 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 69 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard L-vormig erf; vaalt achter de stalvleugel. Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + een rechter opkamertravee; één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuidoosten van de hoeve stond tot in 1921 een houten staakmolen zogenaamd "Kerselaarmolen" (18de eeuw) op thans verdwenen motte met nabijgelegen rosmolen van 1736.
ID: 15829 | Bouwkundig element
Kaatsspelstraat 13 (Alveringem)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 15899 | Bouwkundig element
Kallestraat 27 (Alveringem)
Hoevetje met losse bestanddelen. Aan de straat gelegen boerenhuis met voortuintje, gedateerd 1869 in strekse deurlatei. Verankerde gevel met een opkamertravee links + drie traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak.
ID: 16439 | Bouwkundig element
Kazernestraat 8 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar ten zuidoosten via verharde oprit; vierkante opstelling van hoevegebouwen rondom het met bakstenen paden doorkruist erf; moestuin achter het woonhuis; boomgaard ten westen van hoeve. Laat 19de-eeuws ensemble. Ten zuiden van erf, boerenhuis van twee traveeën met links opkamer + vijf traveeën lager woonhuis en één bouwlaag onder gebogen zadeldak.
ID: 16146 | Bouwkundig element
Krombekestraat 113 (Alveringem)
Boerenarbeiderswoning midden weilanden en velden, ten oosten van een hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.