Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7806 resultaten


ID: 33399 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en molenromp Baelkes molen

Ijzeren Hand 23 (Aalter)
Voormalige molensite met molenaarswoning en romp van een bovenkruier, type bergmolen, gekend als Steyaertmolen of Baelkes molen. De molen werd in 1858 opgetrokken als koren- en oliemolen. In 1893 werd er een stoommachine geplaatst.


ID: 34997 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kasteelstraat (Aalter)
Rood bakstenen kapel met banden van witte baksteen in neoromaanse stijl uit 1874. Puntgevel met overhoekse, versneden steunberen en grote rondboogpoort met drielob in bovenlicht en erboven geplaatst medaillon.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 34921 | Bouwkundig element

't Goed te Varezele

Kleitestraat 18-19 (Aalter)
De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallen. Nummer 18. Hoeve met losse bestanddelen gelegen achter nummer 19 en toegankelijk via ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers, met boerenwoning, dwarsschuur en stallen met niskapelletje met heiligenbeeld.


ID: 33355 | Bouwkundig element

Klooster en school

Kloosterstraat 77 (Aalter)
Oprichting van het klooster door J.B. van de Woestijne d'Hansbeke in 1856. Oorspronkelijk vier vleugels gegroepeerd rondom een vierkante binnentuin met centraal in de achtervleugel de kapel. Herhaaldelijk uitbreiding en verbouwing van het complex onder meer eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.


ID: 33363 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Goed te Lake

Knesselaarsestraat 67 (Aalter)
Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht. Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten.


ID: 35002 | Bouwkundig element

Kasteel De Reigerbeek

Knokstraat 10 (Aalter)
Alleenstaand herenhuis in omheinde tuin met ijzeren hek, opgetrokken in 1872 door Isabelle de Preudhomme d'Hailly na verkoop van het groot kasteel van Poeke. Voorgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met dakkapel. Lijstgevel gevat tussen geblokte hoekbanden met gemarkeerde centrale deurtravee, tussen gelijkaardige lisenen, en bel-etage.


ID: 35005 | Bouwkundig element

Huis In de Tramstatie en kapel

Knokstraat 38 (Aalter)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Roze gecementeerde gevel met rechthoekige vensters, op begane grond in grijze geriemde omlijsting, witte persiennes en rechthoekige deur. Ernaast kapel, opgetrokken uit rode en zwarte baksteentjes in de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 34931 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Lodorp 66 (Aalter)
Neoromaanse parochiekerk met romaanse en gotische kern. Oudste kern, opklimmend tot de 12de eeuw, opgetrokken uit veldsteen. Na beschadiging in de 16de eeuw, hersteld en verbouwd in de loop van de 17de en de 18de eeuw. Koor hersteld begin 17de eeuw, schip in 1664 en koor in 1679 en 1757.


ID: 34953 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Lomolenstraat 50 (Aalter)
Eertijds gelegen naast de Molen van Oudegoede en behorend tot de molenaarsfamilie Van de Voorde. In rechter zijgevel voorzien van gevelsteentje met vermelding BVDV 1865.