Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38908 resultaten


ID: 12433 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Kapellestraat 70 (Aartselaar)
Herenhuis van het enkelhuistype met voortuin en alleenstaand koetshuis aan de noordzijde. Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien mansardedak met een rechthoekig dakvenster en oculi, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 83807 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Middelareskapel

Koekoekstraat (Aartselaar)
Kapel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw gelegen aan de aardeweg naar de gemeente Schelle en in de landbouwzone. Rechthoekig, éénbeukig neogotisch kapelletje op een klein omhaagd terrein met struikgewas en bomen.


ID: 12437 | Bouwkundig element

Hoeve Cleystaaf

Kontichsesteenweg 77 (Aartselaar)
Te midden van weiden en naast een industriegebouw gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, door een aardeweg verbonden met de straat. Woonstalhuis uit de 18de eeuw en begin 20ste eeuw, stallingen, een langsschuur en een mestvaalt.


ID: 12410 | Bouwkundig element

Neotraditionele villa

Lindelei 58 (Aartselaar)
Alleenstaande woning in neotraditionele bak- en zandsteenstijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 12443 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pierstraat 78 (Aartselaar)
Hoeve rondom een geplaveid en met gras begroeid erf met een verbindende aardeweg naar de straat. Samenstelling: woonstalhuis uit de 18de eeuw, stallingen aan noord- en zuidzijde en een bakhuis met kleine stallingen uit de 18de eeuw aan westzijde.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.


ID: 306900 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Assestraat (Affligem)
Kapel, gebouwd in 1939. In de volksmond 'Kapel van Augustus', genoemd naar de oprichter Evidius Augustinus Van Mulders (° 1820 - † 1897), landbouwer te Essene.


ID: 215424 | Bouwkundig element

Lourdesgrot en ommegang van de rozenkrans

Balleistraat (Affligem)
Bedevaartsoord met een pittoreske, op een bron gebouwde Lourdesgrot van 1885, en een circuit van 15 kapelletjes uit het interbellum.


ID: 306898 | Bouwkundig element

Villa Ten Berg

Brusselbaan 5 (Affligem)
Kleine villa in eenvoudige art deco opgetrokken in 1930 door Hypolitte De Cort, onderwijzer te Kraainem. Het ontwerp van zijn woonst is gebaseerd op een villa die hij in Kraainem had gezien.