Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12723 resultaten


ID: 424 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Meldert-Dorp 3 (Aalst)
Huis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige deur met natuurstenen omlijsting, en rechthoekige vensters met natuurstenen dorpels.


ID: 209 | Bouwkundig element

Klooster en school De Dames van Maria

Onderwijsstraat 2 (Aalst)
Klooster en school opgericht in 1817, door E.H. Van Crombrugghe, met verschillende uitbreidingen in 1871, 1884, 1897, 1901 en 1905. Hoofdgebouw, voorheen met drie bouwlagen en dertien traveeën, in streng neoclassicistische stijl, uit de 19de eeuw: verhoogd met één bouwlaag in de 20ste eeuw.


ID: 200930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Onze Lieve Vrouwplein 10 (Aalst)
De pastorie werd samen met de kerk opgetrokken in 1902 door architect Jules Goethals naar zijn ontwerp uit 1899. Naar stijl en materiaalgebruik getuigen beide panden van de late neogotiek. De pastorie bezit achteraan een beboomde siertuin.


ID: 174 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein 25 (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals. DNet georiënteerde kerk met driebeukig schip van vijf traveeën, een transept van twee traveeën en drie koren.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 442 | Bouwkundig element

Brouwerij Goossens

Putstraat (Aalst)
Vervallen bakstenen gebouwen van de voormalige Brouwerij Goossens, van de straat afgesloten door een lange bakstenen muur. Bakstenen constructie onder zadeldak met ingebouwde ronde schouw.


ID: 278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 255 | Bouwkundig element

Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …


ID: 364 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Steenweg naar Oudegem (Aalst)
Neogotische bakstenen kapel uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw met rechthoekig voorportaal, rechthoekig schip en driezijdig afgesloten koor onder zadeldaken.