Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2340 resultaten


ID: 9985 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Schoolstraat 14 (Berlaar)
Schoolcomplex, opgetrokken als dubbele school in 1881-1883 naar ontwerp van L. Blomme. Uitgebreid in 1912-1915 naar ontwerp van E. Careels.


ID: 83816 | Bouwkundig element

Notariswoning

Burg. de Lausnaystraat 15 (Berlare)
Aan de straat gelegen fraai herenhuis uit 1851 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, geflankeerd door twee vooruitspringende zijvolumes van één travee en één bouwlaag met respectievelijk inrijpoort naar achtergelegen wagenhuis en tuin. Stoep voor het huis afgesloten door ronde arduinen stoeppalen verbonden met ijzeren buis. Grote achterliggende tuin met 19de- en 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg met diverse tuinelementen in cement of terracotta.


ID: 83837 | Bouwkundig element

Villa Elvira

Donklaan 255 (Berlare)
Beeldbepalend hoekpand ingeplant tegenover de noordelijke hoek van het Donkmeer, in oorsprong teruggaand op één van de oudste café-restaurants aan het Donkmeer. De blokvormige eclectisch getinte constructie van twee bouwlagen met mansardedak uit 1914 werd in 1927 aan de Brielstraat zijdelings aanzienlijk uitgebreid, met aansluitende verlenging van het bestaande mansardedak.


ID: 84666 | Bouwkundig element

Kantoor  van de jutefabriek Janssens

Dorp 5A (Berlare)
Overblijfsel van het kantoorgebouw van de voormalige spinnerij en touwslagerij Janssens en teruggaand op een vroegere woning in de zes rechter traveeën van een langer gebouw uit de periode 1914-1917. Bij de omvorming tot kantoor van de jutefabriek omstreeks 1930 werd het huis afgedekt met een schilddak en de voorgevel aangepast in art-decostijl en daarbij voorzien van een cementering.


ID: 83916 | Bouwkundig element

Zondagsschool

Kerkstraat 2 (Berlare)
In oktober 1913 vatte de kerkfabriek het plan op om de zondagsschool te vervangen. Dit gebeurde onder meer met steun van het gemeentebestuur en brouwer A. Steeman. De bouw moest met hergebruik van afbraakmateriaal gerealiseerd worden in 1914. Parochiale kring in neostijl, op rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in baksteenmetselwerk in combinatie met kalkzandsteen voor lijsten, platte banden en vensterverdelingen.


ID: 78632 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moleneindestraat 4 (Berlare)
Hoevetje deels teruggaand tot de 18de eeuw. In de as van de voordeur een fraai ijzeren voetgangershek. Links, gekasseide oprit naar het achtererf afgesloten door een dubbel ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers onder zadeldakje. Aanvankelijk klein boerenhuisje volgens het kadasterarchief circa 1900 verlengd en in 1914 uitgebreid met een nieuw boerenburgerhuis aan de straatzijde. Boerenburgerhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 306758 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Dorpstraat (Bertem)
Rode, eclectische elektriciteitscabine, afgaande op de gegevens in de literatuur en het kadaster, gebouwd in 1917 in opdracht van de gemeente Bertem.


ID: 305347 | Bouwkundig element

Duitse bunkerlinie Westabschnitt

Beveren, Haasdonk, Vrasene (Beveren), Bazel (Kruibeke), Steendorp (Temse)
De 'Westabschnitt' is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die werd aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren.


ID: 305291 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost

Bankstraat (Beveren)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'.


ID: 305292 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Bankstraat (Beveren)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'.