2347 resultaten
ID: 213622 | Bouwkundig element
Tynecotstraat 37 (Zonnebeke)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker maakte deel uit van de 'Flandern I Stellung' en zou gefungeerd hebben als commandopost.
ID: 308435 | Bouwkundig element
Wervikstraat 148 (Zonnebeke)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die behoorde tot de 'Flandern I Stellung'.
ID: 33070 | Bouwkundig element
Wolvestraat 7 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect F. Delrue; grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf toegankelijk via bakstenen hekpijlers; boerenhuis, koestal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, noordwesten en zuidoosten; bakhuis achter de boerenwoning; ten noorden en ten westen, afgezonderde asten respectievelijk voor tabak en cichorei.
ID: 9650 | Bouwkundig element
Laurens De Metsstraat 45 (Zottegem)
De woning werd samen met nummer 47 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe. Het eclectisch getint enkelhuis telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak.
ID: 9651 | Bouwkundig element
Laurens De Metsstraat 47 (Zottegem)
Het enkelhuis telt één travee en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak. Het betreft baksteenarchitectuur met een provinciale art-nouveau-inslag, picturaal gebruik van witte baksteen en arduin. De woning werd samen met nummer 45 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe.
ID: 9652 | Bouwkundig element
Laurens De Metsstraat 49 (Zottegem)
Het pand in de Laurens Demetsstraat nummer 49, dat tot dezelfde eigendom behoort als het naastliggende hoekpand en in 1914 werd opgetrokken, wordt gekenmerkt door dezelfde gevelmaterialen als het hoekpand, maar de verdieping vertoont een meer gevarieerde vormgeving.
ID: 307084 | Bouwkundig element
Hof ten Rhode 1 (Zoutleeuw)
Hof ten Rhode is een historische, omwalde hoevesite, teruggaand tot een ontginningscentrum dat in de 12de eeuw werd opgericht door de Parkabdij uit Heverlee. Vandaag betreft het een gesloten hoeve met het statige woonhuis van 1914-1916 in de zuidwestelijke hoek. Ten oosten ervan aansluitende stallen, die net als de noordelijke stalvleugel en oostelijke dwarsschuur dateren uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Ook de in zuidoostelijke hoek langs de dwarsschuur aangebouwde rosmolen moet uit deze periode dateren. Het meest recente volume is de westelijke stalvleugel uit het midden van de 20ste eeuw.
ID: 57989 | Bouwkundig element
Dorpweg 94 (Zuienkerke)
Voormalige herberg, eerste vermelding als herberg met die naam in 1768. Lang, beeldbepalend gebouw met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen bijgebouwen aan de vaart en achterin bunker met nis uit de Eerste Wereldoorlog, wat verwijst naar de functie van kazerne tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 58074 | Bouwkundig element
Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.
ID: 57949 | Bouwkundig element
Oosternieuwweg Noord (Zuienkerke)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog (omstreeks 1917) langsheen de oostzijde van de weg. Mogelijk een telefoonpost of commandopost.