19942 resultaten
ID: 80984 | Bouwkundig element
Otegemstraat 65 (Zwevegem)
Opvallend art-decoburgerhuis opgetrokken circa 1927 van architect J. De Bruycker.. Bepleisterde en recent beschilderde lijstgevel Uitzonderlijke woning in het oeuvre van vernoemd architect door de decoratieve uitwerking van het gevelparement. Geaccentueerde deurtravee onder meer door de stenen erker rustend op zware consoles. Fries bestaande uit verdiept casement met bloemenkorven.
ID: 80988 | Bouwkundig element
Otegemstraat 87-89, 87B (Zwevegem)
Winkel-woonhuis uit de jaren 1930. Modernistisch pand in gele baksteen getypeerd door de afgeschuinde hoektravee met verticaliserend trappenlicht tussen afgeronde penanten.
ID: 81325 | Bouwkundig element
Priesterstraat 4 (Zwevegem)
Sterk verbouwde hoeve met boerenwoning uit de jaren 1930. Site al aangegeven in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Erfoprit gemarkeerd door kleine 19de-eeuwse wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in eenvoudige baksteenbouw met zadeldak in golfplaten. Puntgevel bekroond door eenvoudig ijzeren kruis. Gedrukte spitsbogige muuropeningen met deels beglaasde en getraliede deur. Bepleisterd en geschilderd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.
ID: 81216 | Bouwkundig element
Ruiffeleindestraat 11A (Zwevegem)
Kapel uit 1923, opgetrokken door Frederique Vanleynseele. Bedehuisje van witgeschilderde baksteen en gewit interieur met beeld van de Onze-Lieve-Vrouw met kind. Rechthoekige plattegrond, puntgevel van witgeschilderde baksteen doorbroken door spitsbogige deuropening.
ID: 81217 | Bouwkundig element
Scheldestraat 17 (Zwevegem)
Burgerhuis met voortuintje, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje, uit het interbellum. Enkelhuis van gele baksteen met decoratieve metselverbanden, bewaard houtwerk, deur met glas-in-loodbovenlicht en hekwerk.
ID: 81102 | Bouwkundig element
Schoolstraat 4 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het interbellum beïnvloed door de art deco met voortuintje, aan de straat afgezet door vernieuwd muurtje van rode baksteen. Dubbelhuis van gele baksteen met driezijdige erker en bewaard houtwerk.
ID: 81027 | Bouwkundig element
Sint-Arnoutstraat 4 (Zwevegem)
Historische hoeve afgebeeld circa 1790 en bestaande uit twee volumes met L-vormige opstelling sterk verbouwd in 1909 en 1984. Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, boerenwoning, stalvleugels en schuur en enkele recente loodsen, gegroepeerd rondom erf. Kleine bakstenen kapel van 1930, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.
ID: 81335 | Bouwkundig element
Sint-Denijsplaats (Zwevegem)
Gedenksteen voor militaire slachtoffers van de Eerste van Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de voet van de kerkhofmuur. Oorspronkelijk geplaatst in de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel op de hoek Kerkeberg/ Koffiestraat. In 1926 werd het gedenkteken verplaatst naar de huidige ligging. Rondbogige, hardstenen gedenksteen uitgevoerd door Viaene-Lagae uit Kortijk met bronzen reliëf van L. Bressers uit Gent. Rechthoekige trede met twee paaltjes (oorspronkelijk vier) in de vorm van een obus.
ID: 81036 | Bouwkundig element
Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Moderne kerk getypeerd door de gotisch geïnspireerde vormentaal. De huidige kerk, opgetrokken in 1938 en ontworpen door Alphons Boosten en Jan Reyntjens vervangt de oude, overwegend 16de-eeuwse laatgotische hallenkerk. Enkel de achtkantige, gotische toren en de romaanse torenvoet in Doornikse steen en een deel van het meubilair bleven behouden. Gele baksteenbouw onder leipannen met geblokte natuurstenen plint. Ingewerkte achtzijdige gotische toren onder leien spits met torenuurwerk. Brede middenbeuk; smalle zuidbeuk bestaande uit verschillende dwars geplaatste zijkapellen; smalle noordelijke zijbeuk; zuidelijk transept; vijfzijdig koor. Brede westpuntgevel met groot rozet gemarkeerd door vooruitspringend lager westportaal getypeerd door opvallende gaanderij. Spitsbogige deur. Dwarse kapellen met puntgevels geritmeerd door spitsbogige drielichten en steunberen. Gevel zuidelijke zijbeuk geritmeerd door lancetvensters.
ID: 81037 | Bouwkundig element
Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de vermisten en de politieke gevangenen van de Tweede Wereldoorlog. Arduinen monument opgericht in 1920-1921. Enkel vierkante sokkel met naar boven toe versmallende vierkante zuil met gebogen fronton, met bekronende buste van koning Albert I. Oorspronkelijk gelegen te midden van achthoekig bloemperk, later verplaatst ten zuidoosten van de kerk