Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1126 resultaten


ID: 207979 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Roeselaarsestraat (Ardooie)
In 1944 wordt door de wijkbewoners van de Vierweg een kapel opgetrokken uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel wordt vermoedelijk herbouwd bij de bouw van de woning . Muurkapel in rode baksteen, deel uitmakend van de zijgevel van de woning Roeselaarsestraat nummer 18.


ID: 207993 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en chicorei-ast

Roterijstraat 4-6 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, met cichorei-ast uit 1944. Ten noorden van het erf het oost-west georiënteerde boerenhuis van acht traveeën en linkerpoorttravee. Ten westen stal; ten zuiden schuur. Westelijk wagenhuis met beplanking boven de inritten. Aan de noordzijde ligt een weegbrug.


ID: 208003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spinnepijpstraat 3 (Ardooie)
Hoeve, met voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen. Ten noorden van het erf het boerenhuis, met gepekte plint. Erfgevel van zeven traveeën met getoogde muuropeningen met houten schrijnwerk. Ten zuidwesten een schuur/stal met drie te onderscheiden bouwfasen. Voorliggende mestvaalt. Vlakbij het boerenhuis staat de cichorei-ast.


ID: 208121 | Bouwkundig element

Villa met vlasfabriek Roterij Verhelle

Veldkaaistraat 10 (Ardooie)
Interbellumvilla met vlasfabriek "Roterij Verhelle". In 1941 wordt in opdracht van Jules Verhelle en kinderen een vlasroterij opgetrokken, ten noordoosten van de hoeve Wezestraat nummer 47. In 1942 wordt nog een uitbreiding van de roterij geregistreerd. Aan straatzijde een woning van twee bouwlagen in langwerpige rode baksteenbouw met platte bedaking. Achtergelegen vlasfabriek, met roterijgedeelte in gewapend beton, met vier rootkamers. Noordelijke conische fabrieksschouw.


ID: 208145 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Watervalstraat (Ardooie)
Opgericht in 1944 uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vermoedelijk vernieuwd in de jaren 1960-1970. Aangebouwd tegen de garage van woning nummer 20. Muurkapel in witte geglazuurde baksteen onder stomp zadeldakje. Rechthoekige nis met beglaasd aluminium deurtje, natuurstenen onder- en bovendorpels. Beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 208168 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Wezestraat (Ardooie)
Opgetrokken door de wijkbewoners in 1944 als dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Open veldkapel in bruine baksteen en witgepleisterde muurvelden, op halfrond grondplan, onder afgerond dakje in beton met roofing. Betonnen kruis op de nok.


ID: 208169 | Bouwkundig element

Hoeve met cichorei-ast

Ysselmeersstraat 5 (Ardooie)
Losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een onverhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Ten westen het boerenhuis van vijf traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Ten zuiden cichorei-ast.


ID: 75379 | Bouwkundig element

Basisschool Sint-Clara

Begijnhof (Arendonk)
Rechthoekige bakstenen klassenvleugels van één bouwlaag onder zadel- en schilddaken, gekadastreerd in 1880, 1942 en 1953.


ID: 75394 | Bouwkundig element

Modernistische villa

De Daries 1 (Arendonk)
Charmante villa in nieuwe zakelijkheid en flankerende tuinen, gekadastreerd in 1941.


ID: 75414 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm De Kruisberghoeve

De Lusthoven 96 (Arendonk)
Eertijds deel uitmakend van het landgoed De Utrecht, eigendom van de gelijknamige levensverzekeringsmaatschappij.