Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

66 resultaten


ID: 21668 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 4 (Gingelom)
Eerste kerk gebouwd circa 1000 door de abdij van Sint-Truiden. Het huidige schip en koor dateren van 1896 en 1829. Alleen de aanzet van de zware westtoren en de vroeggotische bovenbouw herinneren nog aan de vroegere toestand.


ID: 308849 | Archeologisch geheel

Godelievemotte

Abdijstraat 80 (Gistel)
11de-eeuwse motte waarvan de motteheuvel en de omgrachting nog zichtbaar zijn in het landschap. Het neerhof bevond zich op de plaats waar de 19de-eeuwse Abdij Ten Putte momenteel gesitueerd is.


ID: 21825 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Heldenplein 1 (Ham)
De plattegrond beschrijft een vierkante westtoren, een driebeukig schip van drie traveeën, een transeptarm van één travee en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, aan de zuidzijde geflankeerd door de kapel van de Heren van Ham.


ID: 80089 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Michielsplein (Hamont-Achel)
Georiënteerd gotisch en neogotisch bedehuis. Aan straatzijde van een recent muurtje voorziene baksteenbouw met geprofileerde daklijsten.


ID: 39611 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Herne)
Belangwekkend gebouw met omringend kerkhof, hoofdzakelijk opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen met gebruik van Doornikse kalksteen en zandsteen. Romaanse overblijfselen in het schip, meermaals verbouwd en gerestaureerd.


ID: 76575 | Bouwkundig element

Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele

Burchtlaan (Herzele)
Lager gelegen terrein met zogenaamd Oude toren, en grondvesten van het verdwenen omwalde donjon, gelegen ten zuiden van de kerk.


ID: 200828 | Archeologisch geheel

Motte

St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.


ID: 43600 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Dutselstraat 2 (Holsbeek)
Schilderachtig kerkje van het basilicale type: westertoren gevat tussen de verlengde zijbeuken, drie beuken van drie traveeën afgedekt met een hoog zadeldak, vooruitspringend dwarspand en koor met vlakke sluiting geflankeerd door sacristieën.


ID: 79504 | Archeologisch geheel

Archeologische site Jonckershove

Zuid Torhoutstraat (Houthulst)
Archeologische site "Jonckershove", bereikbaar via een haaks, zuidelijk doodlopend stuk van de Zuid Torhoutstraat, op de Ph. Vandermaelenkaart nog doorlopend tot aan de Sneppestraat. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als kern van de heerlijkheid Jonkershove: aanduiding van een omwald opperhof met enkele gebouwen en niet omwald neerhof met enkele gebouwen.


ID: 301676 | Archeologisch geheel

Hogen Andjoen

Werkenplein (Kortemark)
In het centrum van Werken bevindt zich naast de Sint-Martinuskerk een indrukwekkende aarden heuvel, De Hoge Andjoen genaamd. Deze heuvel is het restant van een middeleeuws mottekasteel. Het is een van de best bewaarde motteheuvels van Vlaanderen.