Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 80377 | Bouwkundig element

Kleine Molen

Kleinmolenstraat 151 (Pelt)
Op de Dommel gelegen 'Kleine Molen', letterlijk verwijzend naar de kleine afmetingen.


ID: 80301 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Lille Dorp (Pelt)
De plattegrond beschrijft een voorstaande laatgotische westtoren met flankerende rechthoekige traptoren ten zuidoosten, laatstgenoemde voorzien van een afgeschuinde zuidwesthoek, en een neogotische kruisbasiliek.


ID: 80404 | Bouwkundig element

Op de Dommel gelegen slagmolen van het Haspershoven

Molenzicht 16 (Pelt)
Molen waaruit lijn- of koolzaad olie werd geslagen. In 1218, oudste vermelding.


ID: 80241 | Bouwkundig element

Sint-Willibrorduskapel

Winterdijk 32 (Pelt)
Oudste bedehuis van Neerpelt en één van de oudste Limburgse kapellen, toegewijd aan Sint-Willibrordus, maar ook aan het Heilig Kruis en aan Sint-Antonius abt.


ID: 40336 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Ninoofsesteenweg (Pepingen)
Gotisch gebouw met 12de-eeuwse romaanse kern en verschillende onderdelen uit de periode van de 14de tot de 20ste eeuw.


ID: 211770 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 31272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis te midden van een omringend kerkhof, met als patroonheilige de Heilige Blasius. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


ID: 30986 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Casselstraat (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.


ID: 31244 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bertinus

Garenstraat (Poperinge)
Laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.


ID: 200991 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Palingstraat 2 (Poperinge)
De hoeve vertoont sporen van eeuwenoud vakwerk. De hoeve Palingstraat 6, iets verderop gelegen in de straat, heeft gelijkaardige kenmerken. De opvallende constructies bevatten unieke houtverbindingen. Beperkt onderzoek van een ophopingslaag aan de noordzijde van het huis van de Palingstraat 2 bracht laat-13de-eeuws schervenmateriaal aan het licht.