Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1367 resultaten


ID: 301318 | Archeologisch geheel

Primitieve parochie van Weerde

Diestse steenweg (Aarschot)
De primitieve parochie van Weerde is een archeologische site van een parochiekerk met aansluitende nederzetting waarvan de geschiedenis gemakkelijk kan reiken tot de Karolingische periode.


ID: 41424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel.


ID: 41458 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Langdorpsesteenweg (Aarschot)
Parochiekerk van het dorp Langdorp uit de 14de eeuw met ingrijpende verbouwing in de tweede helft van de 18de eeuw. De kerk ligt tussen de Demer en de Langdorpsesteenweg.


ID: 41433 | Bouwkundig element

Aurelianustoren

Orleanstoren (Aarschot)
De toren dateert in zijn huidige vorm uit de 16de-17de eeuw, maar gaat waarschijnlijk terug tot periode waarin Aarschot zijn eerste stadsomwalling kreeg.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 38814 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Essene-Kerkplein (Affligem)
Inplanting op een heuvel met omringend, gedesaffecteerd kerkhof. Grosso modo neoclassicistisch gebouw van bak- en natuursteen.


ID: 38827 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiels

Kerkstraat (Affligem)
Parochiekerk afhankelijk van de abdij van Affligem, vormde samen met Essene slechts één parochie tot het derde kwart van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauratie.


ID: 31659 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Hoogdorpsstraat 1 (Alken)
Gotische kerk op de plaats van een zeer oude, religieuze stichting, die tot de 11de eeuw aan Luik toebehoort.


ID: 15924 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Bellestraat (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallenkerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd Kasteeldreef. Deels bewaard kerkhof omgeven door beuken en gracht ten zuiden. In oorsprong, romaanse kerk zonder transept en toren (?). Vermoedelijk eind 13de eeuw, bouw van vroeggotische middentoren waarbij de zijbeuken langs de toren doorliepen.


ID: 15925 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Bellestraat (Alveringem)
Wegkapel "Onze-Lieve-Vrouw van Troost" of "Kattekapel". De eerste kapel zou volgens de legende van de drie ridders (zie Weegschede nummer 1) gebouwd zijn circa 1200. De volkse benaming "Kattekapel" zou destijds ontleend zijn aan de aanroeping tegen ziekten van kleine huisdieren.