Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 34231 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.


ID: 18071 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16 (Lokeren)
Nog deels romaanse tweebeukige kruiskerk met achtkantige vieringtoren, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje, met een smeedijzeren ingangshek en vierkante pui onder tentdakje.


ID: 18130 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Eksaarde-dorp (Lokeren)
Georiënteerde kerk in het centrum van het dorp, op een driehoekig met gras begroeid plein met enkele bomen. Aan de zuidzijde een monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De kerk stamt uit het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw, maar werd meermaals gewijzigd en uitgebreid.


ID: 83546 | Bouwkundig element

Hoeve Hooghuis

Oosteindeken 47 (Lokeren)
Sterk gerestaureerde herenhoeve bestaande uit een woonhuis met haaks ertegen een lange dwarsschuur. Ruime, met gras begroeide voortuin met gekasseide oprit en ijzeren hek.


ID: 80141 | Bouwkundig element

Hoeve De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Eertijds goed van de abdij van Averbode, uitgegroeid tot de grootste hoeve van Lommel met bebouwing die opklimt tot de 15de-16de eeuw. Door twee oude linden beschaduwd langgestrekt hoofdgebouw met lagere stal en vooruitspringend woonhuis in versteend vakwerk, waarvan het woonhuis mogelijk in kern daterend van de 15de eeuw en 1587. Voor de Kempen unieke overkragende oostelijke zijgevel met een centraal deel in vakwerk. Tweebeukige, oorspronkelijk éénbeukige schaapskooi uit de 19de eeuw met sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Voor de Limburgse Kempen zeldzame driebeukige langsschuur met vakwerk in kern van 1736. Daarnaast omvat de site onder meer een waterput en een houten rosmolen van 1995-97 van het West-Vlaamse type.


ID: 80152 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Kerkplein 1 (Lommel)
Georiënteerd bedehuis. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met voorstaande westertoren.


ID: 40028 | Archeologisch / Bouwkundig element

Herenhuis De Burcht

Burcht 7 (Londerzeel)
Resten van de plaatselijke burcht, het 18de-eeuwse alleenstaand herenhuis, verbouwd en uitgebreid in de 19de eeuw en de ruïnes van een bakstenen middeleeuwse vestingstoren deel uitmakend van een weermuur.


ID: 40091 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Jozef Vermaesenplein (Londerzeel)
Kerk met gotische koor van 1463, aanpassing en vergroting van het schip in classicistische stijl in 1786, waardoor het uitzicht tot op heden werd bepaald.


ID: 40027 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel

Markt 33 (Londerzeel)
In zijn huidige vorm, kruisbasiliek met zware vierkante westtoren en driebeukig schip uit de 13de eeuw, met bepalende veranderingen en vergrotingen uit de 16de eeuw.


ID: 40110 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint Genoveva

Steenhuffeldorp 16A (Londerzeel)
Tijdens verschillende bouwcampagnes opgetrokken kerk met toren van zandsteen met romaanse kern van de 12de eeuw, 15de-eeuws koor en neoclassicistisch schip van 1826 vergroot in 1909.