Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

18741 resultaten


ID: 234 | Bouwkundig element

Theresianenklooster: Huis Moyersoen en Huis Van Molle

Pontstraat 55 (Aalst)
Als eigendom van het Theresianenklooster werden deze gebouwen verkocht in 1786. Het gebouw uit de 18de-19de eeuw met respectievelijk vier (Huis Van Molle) en vijf (Huis Moyersoen) traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak, had oorspronkelijk een bepleisterde en witgeschilderde vlakke lijstgevel op arduinen plint.


ID: 238 | Bouwkundig element

Huis De Helle

Priester Daensplein 1-2 (Aalst)
Vermoedelijk oorspronkelijk één huis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien en pannen); kern in bak- en zandsteenstijl met verwerking van barokornamenten (17de eeuw), aangepast in de loop van 18de eeuw, 19de eeuw, voornamelijk gevel van nummer 2.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 301418 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Martinuskerk

Priester Daensplein 10 (Aalst)
In enkele kranskapellen in het koor zijn nog de oorspronkelijke gewelfschilderingen uit eind 15de - begin 16de eeuw bewaard, met onder meer rankwerk, bloemen, musicerende engelen, engelen met passiewerktuigen, heiligen en tekstbanderollen. In de kapittelzaal is de muurschildering met voorstelling van het Laatste Oordeel van circa 1500 bewaard.


ID: 239 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Priester Daensplein 3-4 (Aalst)
Twee diephuizen met respectievelijk drie en twee bouwlagen van twee en drie traveeën onder zadeldak en afgewolfd schilddak, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw met voorgevel uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 241 | Bouwkundig element

Laatbarokke stadswoning

Priester Daensplein 6 (Aalst)
Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk.


ID: 441 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Putstraat 1 (Aalst)
Voorheen boerenwoning, reeds vermeld in akte van 1789, met twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak en geschilderde en beraapte gevel met gecementeerde plint. Rechts wagenhuis met twee rondbogen onder zadeldak.


ID: 444 | Bouwkundig element

Hof te Putte

Putstraat 161 (Aalst)
Oude pachthoeve uit de 16de - 17de eeuw van de abdij van Affligem, voorheen waarschijnlijk een gesloten hoeve. Boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl van één bouwlaag en zeven traveeën onder afgesnuit zadeldak, aangebouwd bakhuis onder zadeldak met aandak en vlechtingen. Twee haakse schuren uit de 18de eeuw, ongeveer in elkaars verlengde gebouwd.


ID: 278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 511 | Bouwkundig element

Hoeve

Restert 1 (Aalst)
Leegstaande vervallen hoeve uit de waarvan het eénlaags gedeelte, (ten zuidoosten) met twee traveeën, steil zadeldak op daklijstbalkjes en met aandak en muurvlechtingen afgewerkte zijpuntgevel wijst op een oudere kern (18de eeuw ?).