Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

18741 resultaten


ID: 383 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Grote Baan (Aalst)
De eenvoudige wegkapel - ook Koortskapelleken genaamd - werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Achter een smeedijzeren hekwerk in een nog authentiek 18de-eeuwse behuizing bevindt zich de eveneens nog 18de-eeuwse altaaraankleding.


ID: 388 | Bouwkundig element

Herenhuis de Liser

Grote Baan 193 (Aalst)
Het laatclassicistisch herenhuis werd begin 19de eeuw in opdracht van Ferdinand de Liser verbouwd en uitgebreid. Op de plaats van dit gebouw stond een oudere constructie die voor de bouw gedeeltelijk moest worden afgebroken. Van deze oude constructie bleven enkele getuigen bewaard in het voormalige verblijf voor het huispersoneel en de kelders.


ID: 45 | Bouwkundig element

Herberg Graaf van Egmont

Grote Markt 1 (Aalst)
Het huidige hoekhuis van twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vijf en zes traveeën onder schilddak in combinatie met zadeldak, zou opklimmen tot 1777 en opgetrokken zijn uit de hergebruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen.


ID: 53 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 15 (Aalst)
Lijstgevel van drie traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechthoekige vensters, recent aangepast op de bel-etage.


ID: 54 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grote Markt 18 (Aalst)
Huis van drie traveeën onder zadeldak. Getoogde vensters in een geriemde omlijsting met sierlijke sluitsteen; doorlopende lekdrempels en versierde borstweringen. Oudere constructie haaks tegen achtergevel. Beschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, daterend uit de 18de eeuw.


ID: 60 | Bouwkundig element

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Hoekgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen in renaissancestijl bekroond met vier barokke topgevels met in- en uitgezwenkte top, opgericht in 1630-34, van bouwmeester Jan du Can of Gaspar Van der Moesen.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 48 | Bouwkundig element

Huis 't Paviljoen

Grote Markt 5 (Aalst)
In zijn huidige vorm, breedhuis van vier traveeën onder later mansardedak met twee dakkapellen. In de achtergevel bevindt zich een jaarsteen 1688, wijzend op een toenmalige wederopbouw.


ID: 334 | Bouwkundig element

Langgestrekte boerenwoning

Heuvel 84-86 (Aalst)
Langgestrekte boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, gedateerd 1781 op zolderbalk; het gedeelte aan de straat moet echter ouder zijn. Verbouwd haaks bijgebouwtje onder afgesnuit dak.