Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75460 resultaten


ID: 34785 | Bouwkundig element

Woestijnegoed

Watermolenstraat 2-4 (Aalter)
Hoeve uit 1895 met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd, nog aan drie zijden omwald. Voorerf van de straat afgesloten met betonnen hekwerk met bakstenen gecementeerde pijlers met piramidale bekroning. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Grote stallen en schuur, bedrijfsgebouw van tien traveeën onder zadeldak met segmentboogpoort en groot bakhuis.


ID: 34774 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Theresia van het Kind Jezus

Weibroekdreef (Aalter)
Kapel van Heilige Theresia van het Kind Jezus, opgetrokken in moderne baksteenstijl onder pannendaken in 1934.


ID: 34775 | Bouwkundig element

Romp van de Teerlingmolen

Weibroekdreef (Aalter)
Romp van een stenen grondzeiler, Teerlingmolen genaamd, rond 1854 opgetrokken als oliewindmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In 1882 werd tegen de molen een aanbouw gerealiseerd voor een stoommachine.


ID: 34865 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Weitingstraat 14 (Aalter)
Boerenarbeidershuisje onder zadeldak met omhaagd voorerf, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Gewitte gevel op gepikte plint met rechthoekige, beluikte vensters, waarvan één houten bolkozijn met kleine roedeverdeling.


ID: 34866 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Weitingstraat 26 (Aalter)
Boerenarbeidershuisje gelegen op de spie tussen de Weitingstraat en Markettestraat, vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Gewitte, naar het zuidwesten gerichte gevel op gepikte plint, afgedekt met zadeldak (pannen).


ID: 34864 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Weitingstraat 8 (Aalter)
Boerenwoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gevel op grijsgeschilderde plint met dubbelhuisopstand.


ID: 211257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westvoordestraat 33 (Aalter)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen, woonhuis volgens kadasterarchief gebouwd in 1905, in 1941 bijgebouwde dienstgebouwtjes. In de zuidelijke hoek van het met gras begroeid voorerf, boom met Mariakapelletje.


ID: 34778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen met kerkhof

Wingenestraat (Aalter)
Parochiekerk, omringd door omhaagd kerkhof en gebouwd in 1850-51 naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Hallenkerk met driebeukig transeptloos schip van vier traveeën onder leien zadeldak met dakruiter, met polygonale koorafsluiting geflankeerd door driezijdige apsissen, sacristie en berging. Op het kerkhof staan manshoge kegelvormige taxusstruiken.


ID: 34779 | Bouwkundig element

Kantschool van Sint-Maria-Aalter

Wingenestraat (Aalter)
Huidig schoolgebouwtje opgericht in 1860. Bakstenen gebouw met drie en zes traveeën, iets vooruitspringend, geritmeerd door travee nissen waarin de getoogde vensters en overluifelde deur gevat zijn. Op borstwering van de middentravee niskapelletje met heiligenbeeld.


ID: 34782 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

Wingenestraat 28, 28A (Aalter)
Twee aaneengebouwde burgerhuizen met klein voortuintje, van 1869, met eenvoudige bakstenen lijstgevels.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.