Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 302640 | Landschappelijk element

Omgeving Kasteel Ter Dolen

Eikelbosstraat, Eikendreef, Grote Baan (Houthalen-Helchteren)
Het kasteel Ter Dolen is een voormalig vroeg 16de-eeuwse waterslot en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden dat omgeven wordt door grasland en bospercelen en bereikbaar is via enkele oude eikendreven.


ID: 79639 | Archeologisch geheel

 Hoge Mote

Zuidwallandstraat (Houthulst)
Ronde motteheuvel van circa 35 meter doorsnede en een hoogte van circa 3 meter omringd door een nog natte en ongeveer 18 meter brede gracht. Ten westen van de motte sporen van een gracht die een ruim trapeziumvormig voorhof van circa 80 bij 80 meter omsloot. De archeologische zone werd tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk verstoord.


ID: 43320 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Leuvensebaan (Huldenberg)
Gotische kerk met ingebouwde westertoren, opklimmend tot de 13de eeuw, schip en koor herbouwd in laatgotische stijl in de loop van de 15de en 16de eeuw. Omringend ommuurd kerkhof.


ID: 43291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

St.-Rochusstraat (Huldenberg)
Gotische kerk, ingeplant op de heuvel met ommuurd kerkhof, ter vervanging van een éénbeukig romaans gebouw waarvan nog enkele sporen behouden zijn.


ID: 51792 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters

Emelgemseplein 2 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk met kruisingstoren.


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.


ID: 88873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.


ID: 39885 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus met omringend kerkhof

Peperstraat 125 (Kampenhout)
Interessante, nu heterogene kerk, grosso modo uit de 13de, 16de, 17de en 18de eeuw, op vrij eenvoudige plattegrond en centraal ingeplant met ommuurd kerkhof.


ID: 44646 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Egidius

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Parochiekerk Sint-Egidius en voormalige omringende kerkhof met lage bakstenen ommuring met ezelsrug. Ten noordwesten van de kerk, behouden ijzeren hek aan bakstenen pijlers als toegang tot het kerkhof. In 1776 werd de oude kerk met uitzondering van de 13de-eeuwse toren gesloopt en werd een nieuw kerkgebouw opgericht naar ontwerp van architect Joost Fermondt.


ID: 300921 | Bouwkundig element

Rijselhof

Rysselhofstraat 6-10 (Kaprijke)
De historisch belangrijke landbouwuitbating is mooi gelegen in een typisch cultuurlandschap voor het Meetjesland. Het ensemble, bestaande uit drie woonzones die geheel omringd zijn door een gracht, vormt één van de weinig overgebleven voorbeelden in de streek van een laatmiddeleeuwse meerledige site met walgracht.