Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

769 resultaten


ID: 4526 | Bouwkundig element

Neoclassicistische rijhuizen

Schrijnwerkersstraat 16-22 (Antwerpen)
Rijhuizen met neoclassicistische lijstgevel, de nummers 16, 18 en 20 met een traditionele diephuisstructuur en achtergevel die minstens opklimt tot de eerste helft van de 17de eeuw. Nummer 22 is in 1888 heropgebouwd door Frans Claes.


ID: 6155 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob

Sint-Jacobstraat 9 (Antwerpen)
Basilicale kruiskerk met westtoren in Brabantse hoog-gotiek, in drie grote bouwfasen opgetrokken vanaf eind 15de eeuw tot midden 17de eeuw, door de bouwmeesters Herman I, Domien en Herman II de Waghemakere en Rombout Keldermans.


ID: 301362 | Landschappelijk geheel

Rivierenhof

Turnhoutsebaan (Antwerpen)
Het Rivierenhof is een landschapspark waarvan de oorspronkelijke inrichting met siertuinen, dreven, een spiegelvijver en zesvoudige beukendreef dateert uit het einde van de 18de eeuw. In 1921 werd het domein opengesteld voor het publiek en uitgerust met spel-, sport- en educatieve infrastructuur. Het Kasteel Rivierenhof klimt op tot de 16de-17de eeuw. Vermeldenswaardig zijn ook de Schranshoeve, het Stercxhof en het openluchttheater. Verder omvat het domein een restant van de Herentalse Vaart, die werd gegraven in 1490 en dienst moest doen als verbinding met Herentals en als waterbevoorrading naar Antwerpse brouwerijen. Het Rivierenhof heeft een behoorlijk bomenbestand en de verbinding met de vallei van de Grote Schijn is nog aanwezig.


ID: 4666 | Bouwkundig element

Drye Paukens

Vlasmarkt 35 (Antwerpen)
Stadswoning Drye Paukens omvat een aangepaste 15de- en 16de-eeuwse kern, waarvan de huidige neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Winkelpui door Frans Constant Lixon-Van Zurk uit 1883. Bewaarde tweebeukige kelder, opklimmend tot de late 13de of 14de eeuw met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen (mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster), en een typische 16de-eeuwse straatkelder.


ID: 6299 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Waaistraat 1 (Antwerpen)
Laatgotische kruiskerk met schip en toren uit de eerste helft van de 16de eeuw, transept, hoogkoor en zijkapellen uit de 17de eeuw, en een barokke klokkentoren uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 10761 | Bouwkundig element

Kerktoren parochiekerk Sint-Laurentius

Wilmarsstraat (Antwerpen)
De toren is het enige overblijfsel van de Sint-Laurentiuskerk van het voormalige polderdorp Wilmarsdonk. De toren in gotische stijl dateert uit de 15de eeuw.


ID: 4719 | Bouwkundig element

Godshuis Bontwerkersplaats

Wolstraat 37/2, 37/4, 37/6, 37/10, 37/12-13 (Antwerpen)
Gewezen godshuis van het bontwerkersambacht ten behoeve van zieke en arme leden en hun weduwen, daterend uit de 15de eeuw. Gebouwen met traditionele kern uit de 17de eeuw rond een binnenplaats met hardstenen pomp.


ID: 81736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deerlijkstraat 7 (Anzegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een deels verhard erf. Historisch waardevolle site die opklimt tot in de 15de eeuw.


ID: 81743 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus met kerkhof

Kerkdreef 1 (Anzegem)
In oorsprong romaans kerkje, gelegen ten noorden van het kasteel met neerhof van de heren van Vichte.Georiënteerd bedehuis omgeven door grasperk afgezoomd door beukenhaag. Voorheen met omringend kerkhof, gesloten in 1930.


ID: 81785 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Vichte

Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.