Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 78721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 78738 | Bouwkundig element

Sint-Pietersdijkhoeve

Sint-Pietersdijk 7 (Damme)
Historische hoeve gelegen in de bocht van de weg aan de grens met Moerkerke. Oude site, reeds bebouwing weergegeven (twee volumes) op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Huidig (verbouwd) boerenhuis, stal en bijgebouw reeds weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1845). Hoeve met losstaande bestanddelen omheen verhard erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers. L-vormig boerenhuis centraal op het erf, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); muurankers.


ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 78749 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Vaucelleshof

Vredestraat 17 (Damme)
Historische, omwalde hoeve "Vaucelleshof", waarvan de geschiedenis opklimt tot minimum de 16de eeuw, thans met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. Bakstenen toegangspijlers met natuurstenen bekroning; ijzeren hek. Ten noorden van het erf woonhuis opgetrokken in 1868. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Stal, paardenstal, schuurvleugel met geïncorporeerd wagenhuis en villa met rieten bedaking.


ID: 38050 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Wallebeke

Beekstraat 117-121 (Deinze)
Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen op het met gras begroeid erf; poort met ijzeren hek aan gemetste pijlers als rest van de vroegere overwelfde, overbouwde inrijpoort, nu op het erf. Woonhuis van zes traveeën onder steil, overstekend zadeldak met links zijaandak met vlechtingen, opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 35550 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beentjesstraat 55 (Deinze)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gebouwd op de plaats van een oudere hoeve, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw. Bakstenen woonhuis ten westen, tegenover ijzeren hek. Haakse dwarsschuur, gedateerd 1874. Eenvoudig bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 35069 | Bouwkundig element

Kasteel van Nevele

Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.


ID: 35583 | Bouwkundig element

Kervynhoeve

Gentseheirweg 16 (Deinze)
In de straatbocht gelegen hoeve minstens opklimmend tot 16de eeuw met losse bestanddelen. Voormalige omwalde motte. Boerenwoning met heden bakstenen gevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder voorheen mank zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, in nog deels bestaande omgrachting, vergroot in de loop van de 2de helft van de 20ste eeuw.


ID: 35109 | Bouwkundig element

Overblijfselen van het penitentenklooster

Langemunt 21-23 (Deinze)
Restanten van het klooster van de grauwe zusters of penitenten dat hier sinds de 16de eeuw gevestigd was en werd uitgebreid in de 17de eeuw. De voorbouw aan de straat bewaart sporen van de 16de-eeuwse kapel van het klooster in de overwelfde ruimte die over beide huizen doorloopt en in de westelijke puntgevel. In de aangepaste achterbouw van nummer 23 bevond zich een deel van het vroegere klooster uit de 17de eeuw met oorspronkelijk een wasserij, bakkerij en brouwerij. Achterin nummer 21 resteert nog een deel van de refter van 1634.


ID: 35489 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Radegonde

Merendreedorp 22B (Deinze)
Enige Belgische kerk toegewijd aan de Heilige Radegonde. De oudste delen van de huidige kerk klimmen op tot de eerste helft van de 12de eeuw en werden gedeeltelijk op oude funderingen gebouwd. De plattegrond ontvouwt een driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën met pseudotransept en vlak afgesloten koor, geflankeerd door sacristieën. Huidig uitzicht voornamelijk aansluitend bij de romaanse stijl met typische achtkantige kruisingstoren. Huidige voorgevel, opgetrokken uit baksteen in 1881-82.