Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 25482 | Bouwkundig element

Ryhovesteen

Onderstraat 22 (Gent)
Oorspronkelijk steen uit de 13de eeuw, zogenaamd Braemsteen, aangepast in de 16de, 18de tot 19de eeuw. Voorgevel met trapgevel van vier traveeën met twee bouwlagen, opgetrokken uit Doornikse steen met recentere verankerde bakstenen geveltop. Achtergevel in Doornikse steen met trapgevel met zadeldakjes, uit de 13de eeuw. Overige gebouwen opklimmend tot de 16de eeuw: links bakstenen bijbouw met trapgevel, achterin gelegen stallen aan de binnenplaats en een diephuis met trapgevel, aanleunend links bij de voorgevel.


ID: 25498 | Bouwkundig element

Stadswoning

Onderstraat 69-71 (Gent)
Vooruitspringend op de huidige rooilijn, enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen en zadeldak, in kern opklimmend tot de 16de eeuw; verbouwing in 1782.


ID: 131555 | Landschappelijk element

Oude etagelinde bij de Grote Hofstede

Oostdonkstraat 5 (Gent)
Op het erf van de Grote Hofstede staat aan de straatzijde een oude lindeboom. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 445 cm. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde.


ID: 25516 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Ottogracht 20 (Gent)
Hoekhuis van vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog, onder twee haakse zadeldaken, uit de 16de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw met rechte gevelankers. Voorgevel bestaande uit lijst- en trapgevel van 6 treden + topstuk van elk twee traveeën met plint van Lediaanse steen.


ID: 25528 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Oudburg 2 (Gent)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 16de eeuw. Zandstenen trapgevel met 7 treden en een topstuk werd bepleisterd en beschilderd en voorzien van hardstenen plint in de 19de eeuw. Typische houten winkelpui uit de 19de eeuw over volledige breedte van gelijkvloerse verdieping. Achtergevel met bakstenen tuitgevel uitziend op de Leie.


ID: 20842 | Bouwkundig element

Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110, Wellingstraat 1 (Gent)
Breed hoekhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, met kelders overkluisd met gedrukte kruisgewelven, opklimmend tot de 16de eeuw. Voorgevel gewijzigd in 1768, doch later nogmaals aangepast in empirestijl in 1828 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bijgebouw met voormalige kapel uitziend op de Wellinckstraat, uit 16de of 17de eeuw. Koetshuis in rococostijl uit midden 18de eeuw van acht traveeën, en één bouwlaag onder mansardedak. Paardenstallen van twee bouwlagen uit midden 18de eeuw uitziend op de Brandstraat.


ID: 20843 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oude Houtlei 112 (Gent)
Onderkelderd huis van drie bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak minstens opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, doch volgens archiefstukken aangepast in de 18de eeuw en verhoogd tot een lijstgevel van drie bouwlagen in 1848. Rechts haakse achteraanbouw met zadeldak van circa 1700. Overwelfde kelder met gedrukte kruisgewelven uit 16de of 17de eeuw.


ID: 20826 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Oude Houtlei 12 (Gent)
Diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën, onder zadeldak. Verankerde bakstenen trapgevel van 7 treden en topstuk, uit de 16de eeuw.


ID: 20877 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Papegaaistraat (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen met steil zadeldak, achteraandak, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw (?). Verankerde, slepende trapgevel van 10 treden en een topstuk, rechts afgekante hoek met ezelsoor.


ID: 25614 | Bouwkundig element

Graanspijker

Pensmarkt 3-9 (Gent)
Zou eertijds een verpleeghuis voor melaatsen geweest zijn dat onder toezicht stond van het Sint-Janshospitaal; in 1322 aangekocht door de stad en omgevormd tot stapelplaats voor graan. Volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen telt deze lijstgevel negen traveeën over drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak. Bakstenen 16de-eeuwse achterbouw met verwerking van grijze natuursteen.