Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 25391 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hotel Vanden Meersche met binnenplaats en tuin

Nederpolder 1 (Gent)
Het Hotel Vanden Meersche klimt op tot de huizen de Groten en Clenen Pelicaen, die circa 1547 werden herbouwd tot een patriciërswoning, waarvan nog enkele vleugels resteren. In de 18de eeuw onder Jean-Baptiste Ignace Vanden Meersche omgevormd tot een typisch, grootschalig herenhuis met straat- en tuinvleugels rondom een binnentuin en koer.


ID: 25401 | Bouwkundig element

Burgerhuis Goethals

Nederpolder 17-21 (Gent)
Burgerhuis, zogenaamd naar de familie die dit huis van einde 18de eeuw tot midden 19de eeuw bewoond heeft; ook vermeld als Borluutsteen of Zwarte of Grote Moor. Breedhuis van elf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak; kern uit de 16de eeuw nog herkenbaar aan de wenteltrap van de traptoren waarvan het bovenste gedeelte met de uitkijktoren in de eerste helft van de 20ste eeuw werd afgebroken; bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw.


ID: 25393 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis met restant steen en stadsomwalling

Nederpolder 4 (Gent)
Het pand vertoont momenteel de uiterlijke kenmerken van een neogotisch dubbelhuis met schilddak maar gaat terug op een 13de-eeuws steen waarvan de gewelfde kelder met zuilen bewaard bleef. De achtergevel bleef eveneens bewaard. De huidige straatgevel is een reconstructie uit 1882 naar de toestand van het pand voor de grote verbouwing van 1560. Aansluitend bij het pand ligt een deel van de oude omwalling van de eerste portus van Gent, daterend uit het vierde kwart van de 10de eeuw.


ID: 19551 | Bouwkundig element

Gekoppelde arbeiderswoningen

Nieuwland 23-25 (Gent)
Twee gekoppelde enkelhuisjes van twee traveeën met twee bouwlagen. Kern opklimmend tot de 16de tot 17de eeuw, met verankerde, vernieuwde voorgevel.


ID: 25435 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster

Onderbergen 1, 5 (Gent)
Indrukwekkend ensemble op rechthoekig grondplan, in de eerste helft van de 13de eeuw ingenomen door de dominicanen en uitgebouwd tot klooster en kerk. Behouden oostvleugel uit de 13de-eeuwse bouwcampagne in Doornikse kalksteen. De westvleugel heeft een 14de-eeuwse straatgevel met een sokkel van Doornikse kalksteen. De noordvleugel dateert van 1650-51. In 1780-81 werd tegen de oostgevel een aanbouwsel in Lodewijk XVI-stijl opgetrokken. In de hoek tussen noord- en oostvleugel, bevindt zich het Klein Pand uit de 17de eeuw.


ID: 25436 | Bouwkundig element

Herenhuis Ligy

Onderbergen 2, Sint-Michielsplein 1 (Gent)
Gedeelte van het voormalige Hof van Ravenstein waarvan kelders bewaard bleven. Hoekhuis van twee bouwlagen afgedekt door een mansardedak met twee dakkapellen; verbouwd in 1726, aangepast in het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeven traveeën brede bepleisterde en verankerde lijstgevel, met erkervormige middentravee in Lodewijk XVI-stijl van 1772. Aan de oostzijde muur met sporen van een 16de-eeuws portiek. Ernaast de vroegere stallen, gedateerd 1726; ten noordwesten aanbouw op vierkante plattegrond, uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 25450 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Onderbergen 34 (Gent)
Breedhuis met vier traveeën, twee bouwlagen en mansardedak met twee dakkapellen, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Oudere kern bewaard in de linker zijgevel: sporen van een 16de-eeuwse spitsboognis.


ID: 25478 | Bouwkundig element

Wulfaert Vilainsteen en Hof van Schardau

Onderstraat 10 (Gent)
Het Hof van Schardau is een gotisch steen, volgens archiefstukken gebouwd circa 1540 door F. Van der Gracht. Einde 16de eeuw klooster der Rijke Claren, in 1623, samen met het zogenaamde Wulfaert Vilainsteen door de schepenen gekocht en ingericht als weeshuis voor meisjes zogenaamd Blauwe Meiskensschool. Circa 1902 werd de 18de-eeuwse Blauwe Meiskensschool afgebroken en in 1902 vervangen door het huidige schoolgebouw naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe.


ID: 25479 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Onderstraat 12-14, 20, 28-30, 30A (Gent)
Huizenrij en hoekcomplex van identieke empiregetinte enkelhuizen met drie bouwlagen en afgesnuit dak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, gebouwd op een grondstuk van de tuin van het Ryhovesteen en op de plaats van vroegere stenen. Achter nummer 20 gelegen, diephuis met trapgevel uit de 16de eeuw, behorende bij het Ryhovesteen.


ID: 25482 | Bouwkundig element

Ryhovesteen

Onderstraat 22 (Gent)
Oorspronkelijk steen uit de 13de eeuw, zogenaamd Braemsteen, aangepast in de 16de, 18de tot 19de eeuw. Voorgevel met trapgevel van vier traveeën met twee bouwlagen, opgetrokken uit Doornikse steen met recentere verankerde bakstenen geveltop. Achtergevel in Doornikse steen met trapgevel met zadeldakjes, uit de 13de eeuw. Overige gebouwen opklimmend tot de 16de eeuw: links bakstenen bijbouw met trapgevel, achterin gelegen stallen aan de binnenplaats en een diephuis met trapgevel, aanleunend links bij de voorgevel.