Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 303053 | Bouwkundig element

Huis De Croone

Rijselsestraat 6 (Kortrijk)
Woonhuis uit de 15de tot begin 16de eeuw met neoclassicistische voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de 17de eeuw gekend als De Croone.


ID: 60280 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Steenpoort 3-5 (Kortrijk)
Stadswoningen met neoclassicistische lijstgevels van respectievelijk twee en drie traveeën en drie bouwlagen.


ID: 39908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pancratius met kerkhof

Arthur Dezangrélaan 20A (Kraainem)
Georiënteerde zaalkerk met romaanse toren vermoedelijk opklimmend tot de 12de eeuw, 18de-eeuws schip en 16de-eeuws koor met neogotische aanpassingen. Het deels met natuursteen ommuurde kerkhof is gelegen op een hellende site.


ID: 17534 | Bouwkundig element

Wallenhof

Broekdam-Noord 4 (Kruibeke)
Rest van een kasteel, reeds in 1538 in akten vermeld. Van de hoge ouderdom getuigen enkel nog de al of niet toegemetste kruis- en kloosterkozijnen in voor-, zij- en achtergevel.


ID: 17537 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Altena

Burchtstraat 11, 61 (Kruibeke)
In 1594 opgetrokken waterburcht ter vervanging van het tien jaar vroeger afgestookt kasteel. Tot 1850 onafgebroken in het bezit van de familie Lanfranchie. Bak- en zandstenen gebouw op zandstenen sokkel, en twee bouwlaag onder leien bedakingen, met omgevend park.


ID: 17546 | Landschappelijk element

Herenhoeve Hof ter Walle of Bleekhof

Hazarddam (Kruibeke)
Volledig gesloopte herenhoeve uit de 16de eeuw waarvan heden enkel nog de omwalling in het landschap te zien is.


ID: 17545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Meirsman met beboomd voorerf en linde met boomkapel

Hazarddam 18 (Kruibeke)
Hoeve met woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, volgens literatuur van 1509. Woonhuis in bak- en zandsteen van zeven traveeën onder zadeldak voorzien van twee dakvensters met rechthoekig zolderluik met ruim met gras begroeid en beboomd voorerf met typisch Mariakapelletje aan de linde naast het ingangshek.


ID: 17705 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Kloosterstraat 54-64 (Kruibeke)
Eenheidsbebouwing in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur van twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, aangeduid als geboortehuis van Gerardus Mercator en heden opgesplitst in zes woningen.


ID: 17634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.